Poražavajući podaci: Ugroženo izdavanje viza u bh. ambasadama zbog nedostatka stikera

28.06.2022. 10:57 / Izvor: Akta.ba
ambasada

Bh. ambasade u Kuvajtu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima obustavile su prijem zahtjeva za vize, dok je najveći pritisak na Ambasadi BiH u Rijadu.

Nedostatak najljepnica za vize, takozvanih stikera, koliko god to nevjerovatno zvučalo banalno i poražavajuće, uzrok je drame koja već sedmicama traje u ambasadama Bosne i Hercegovine u zemljama Arapskog zaljeva.

Naime, bh. ambasade u Kuvajtu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima obustavile su prijem zahtjeva za vize, dok je najveći pritisak na Ambasadi BiH u Rijadu.

Ambasada Bosne i Hercegvoine u Rijadu trenutno obrađuje nekoliko hiljada zahtjeva za vize, dok je od početka predsezone više hiljada već obrađeno.

"Za zahtjeve koji su u proceduri osigurane su bjanko naljepnice za vize, s tim da Ambasada ne može zaprimati nove zahtjeve dok se ne osigura dovoljan broj stikera, a kako bi bila sigurna da će moći blagovremeno procesuirati pristigle zahtjeve bez da snosi odgovornost za eventualno otkazivanje aranžmana i letova onih koji bi, čekajući procesuiranje zahtjeva zbog nedostataka stikera, bili spriječeni da putuju. Ambasada se iskreno nada da će u što skorije vrijeme biti dostavljene nužne bjanko naljepnice za stikere kako bi nesmetano nastavila svoj rad i kako ne bi bila ugrožena turistička sezona. Takoder se zahvaljuje svim ambasadama BiH u svijetu koje su po instrukciji MVP BIH u proteklom periodu svoje zalihe naljepnica stavile na raspolaganje Ambsadi BiH u Rijadu", navodi se u objavi na zvaničnoj Facebook stranici Ambasade BiH u Rijadu.

Napominju da je Ministarstvo vanjskih poslova BIH osiguralo da tokom sezone Ambasada Bosne i Hercegovine u Rijadu ima osoblje na ispomoći i Ambasada je spremna u skladu sa realnim mogućnostima odgovoriti na zahtjeve za izdavanje viza u slučaju da bude osigurana dovoljna količina stikera.

"Također je značajno spomenuti da i dalje vlada jako veliko interesovanje građana Kraljevine Saudijske Arabije za putovanje u Bosnu i Hercegovinu, te se Ambasada nada ponovnom razmatranju u Vijeću ministara BiH mogućnosti vizne liberalizacije za građane ove prijateljske države, jer je to jedini način da se osigura dolazak većeg broja turista", ističu iz Ambasade.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti