Da li ste spremni za nove energijske izazove? Znate li koliko će vas koštati energija?

29.06.2022. 09:46 / Izvor: Akta.ba
nLogic

Energija koju Zemlja prima od sunčevog zračenja toliko je velika da u jednom satu Zemljina površina dobije sunčeve energije koliko energije potroši čovječanstvo u godini dana. Spremite se za nove energijske izazove.

Energija koju Zemlja prima od sunčevog zračenja toliko je velika da u jednom satu Zemljina površina dobije sunčeve energije koliko energije potroši čovječanstvo u godini dana. Fokus energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije za vlastite potrebe je smanjenje potrošnje energije i troškova realizacijom određenih mjera uz zadržavanje ili povećanje nivoa komfora ili proizvodnju jednakog ili većeg broja proizvoda u određenoj djelatnosti.

Jedna od takvih mjera jeste i postavka solarnih panela, odnosno izgradnja fotonaponske elektrane (FN) koja omogućuje izravno pretvaranje energije Sunca u električnu energiju.

U cilju smanjenja troškova za električnu energiju, očuvanju konkurentnosti, doprinosu zaštiti okoliša, te djelimičnu energetsku neovisnost koristeći resurs koji je svima dostupan, menadžment kompanije InterCamp d.o.o. Vogošća odlučio se za izgradnju fotonaponske elektrane za vlastitu potrošnju. 

Prateći trendove rasta energenata i kao okolinsko - društveno odgovorna kompanija prepoznali smo značaj izgradnje vlastite fotonaponske elektrane, koja će isplatom investicije smanjiti troškove za energiju, te pozitivno uticati u daljem razvoju i rastu naše kompanije, naveo je Nedim Kalamujić, General Manager, InterCamp d.o.o..

Na prijedlog eksperata nLogic Advisory izrađena je studija izvodljivosti i idejni projekat dvije fotonaponske elektrane na krovu objekta. Nakon uvida u isplativost izgradnje fotonaponskih elektrana, investitor InterCamp odlučio se na izradu glavnih projekata za dvije FN elektrane – vlastita potrošnja (prosumer) i komercijalna proizvodnja (tržište).

Na krovu objekta postavljene su dvije fotonaponske elektrane i to:

Intercamp I

Intercamp II

Instalisana snaga 23kW

Instalisana snaga 88kW

 

 

Doprinosi smanjenju emisije CO2 od 20 tona godišnje, što je ekvivalent uklanjanju od oko 6 automobila iz saobraćaja za period od jedne godine ili 16 tona uglja koje će se manje spaliti

 

Doprinosi smanjenju emisije CO2 od 80 tona godišnje što je ekvivalent uklanjanju od oko 20 automobila iz saobraćaja za period od jedne godine ili 64 tone uglja koje će se manje spaliti

 

 

Očekivana godišnja proizvodnja električne energije je oko 34.000 kWh godišnje

Očekivana godišnja proizvodnja električne energije je oko 137.000 kWh godišnje

 

 

Elektrana može napajati električnom energijom 7 domaćinstava

Elektrana pokriva dio potrebe investitora za električnom energijom

Stručnjaci iz nLogic Advisory su pratili rad InterCampa na pripremi i predaji dokumentacije za dobijanje dozvola za izgradnju fotonaponskih elektrana, kao i nadzor nad radovima pri izgradnji.

Ovim potezom, kompanija InterCamp postala je jedna od prvih kompanija u Kantonu Sarajevo koja koristi energiju iz fotonaponske elektrane za pokrivanje dijela vlastite potrošnje električne energije.

solari

Proračuni su pokazali da je period povrata investicije oko 6 godina u ovisnosti od kretanja cijene električne energije, te da će to biti i povoljnije obzirom na trend rasta cijena električne energije u BiH. Ovo je samo jedan primjer kako jedna okolinsko-društveno odgovorna kompanija može doprinijeti dekarbonizaciji industrijskog i energetskog sektora BiH, navode iz nLogic Advisory.

nLogic Advisory je ekspertska platforma ili Think Tank, koja okuplja stručnjake iz raznih oblasti poput inžinjera, pravnika, ekonomista, te ostalih tehničkih, prirodnih i društvenih nauka s ciljem pružanja stručnih i konsultantskih usluga u oblastima: energetike/energije,  energijske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša, klimatskih promjena, upravljanja otpadom, održivog razvoja i cirkularne ekonomije.

Ukoliko ste zainteresovani za izgradnju vlastite fotonaponske elektrane kontaktirajte nLogic na:   +387 33 869 951,  info@nlogic.ba  ili  www.nlogic.ba

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti