Mohammed bin Saqr al Qasimi za Akta.ba: U Emiratima me zovu Bosancem i ponosan sam na to

30.06.2022. 08:31 / Izvor: Akta.ba
Mohammed bin Saqr al Qasimi

Vlasnik firme Emirates d.o.o., u čijem je vlasništvu firma i zabavni park Sunnyland, Šeik Mohammed bin Saqr al Qasimi bit će počasni pokrovitelj prvog sajma nekretnina Real Expo.

 Vlasnik firme Emirates d.o.o., u čijem je vlasništvu firma i zabavni park Sunnyland, Šeik Mohammed bin Saqr al Qasimi bit će počasni pokrovitelj prvog sajma nekretnina Real Expo koji će biti održan u augustu ove godine u Sarajevu.

U razgovoru za portal Akta.ba govorio je o značaju ovog sajma, mogućnostima investiranja u našu zemlju, koliko se u posljednjih nekoliko godina promijenio odnos prema arapskim investicijama, budućim projektima, te mnogim drugim temama. Kaže kako će i ubuduće nastaviti investirati u našu zemlju, ali da je za povratak investicijskog zamaha potrebno puno toga riješiti.

Sajmovi nekretnina u svijetu igraju veliku i važnu ulogu u stvaranju potrebne dinamike na tržištu nekretnina. Koliki je značaj održavanja ovakvog sajma po prvi put u BiH i kakva su očekivanja?

- Prije svega želim da se zahvalim na prilici za razgovor. Ja uvijek podržavam organizaciju svih događaja koji povezuju, ali ovaj sajam je posebno značajan jer se organizuje po prvi put. Želim pohvaliti kompaniju Rekaz, na čelu sa gospodinom Mohammedom Sherbijem, za ovu hrabru odluku, mislim da jaki donose snažne odluke.

Vjerujem da će odziv kompanija i posjetilaca biti veliki i svakako da ćemo ga iskoristiti da razgovaramo o svim problemima i zakonima kako bismo nakon sajma imali konkretne rezultate. Sajam je kao neki temelj kuće, ali u njenoj izgradnji moraju svi učestvovati. 

Mohammed Sherbi i Mohammed bin Saqr al Qasimi

( al Qasimi: Želim pohvaliti kompaniju Rekaz, na čelu sa gospodinom Mohammedom Sherbijem, za ovu hrabru odluku) 

Prije nekoliko godina izjavili ste da se Bosanci i Hercegovci moraju riješiti straha od arapskih investicija. Koliko su se stvari promijenile u posljednjih nekoliko godina?

- Mi u zaljevskim zemljama trenutno imamo veliki investicijski zamah i ekonomski bum. Počeli smo biti interesantna lokacija za investiranje. S druge strane, volimo Bosnu i Hercegovinu, njene građane i trudimo se biti joj podrška koliko možemo. Ali, kao strani investitori i dalje nailazimo veliki broj poteškoća. Mislim da je pravo rješenje za BiH da otvori vrata stranim investitorima. Jer mi kada donesemo novac ovdje, to je dodatna snaga za bh. ekonomiju. Zato mislim da treba razumjeti važnost stranih investitora. U Bosni i Hercegovini puno toga nije završeno, realizirano i ima puno prostora za nove stvari. Ali, za to su potrebne olakšice za investitore.

USPIO SAM POSADITI ŠAFRAN I PLANIRAM POSADITI PISTACIJE ​​

Gdje vidite najveći potencijal naše zemlje?

- U Bosni i Hercegovini su dostupni gotovo svi faktori uspjeha i ekonomskog napretka. Dat ću vam samo nekoliko primjera; Bosna i Hercegovina ima vodu, plodnu zemlju, tako da može postati poljoprivredna zemlja par excellence, ali joj trebaju inovacije u ovom sektoru, a mislim da nema inovacije bez pokušaja. Dakle, nije pitanja znanja, već volje da se nešto pokuša. Ja uživam u inovacijama, tako sam na svojoj zemlji zasadio začin šafran i uspio je i normalno bi bilo sada to nastaviti i širiti. Također, u planu imam zasade pistacija u Hercegovini koja ima pogodne klimatske uslove zato. Zašto ne bismo pokušali? Dakle, poljoprivreda je samo jedan od resursa koji nije dovoljno iskorišten. 

Nakon njega, tu je turizam, BiH je turistička zemlja sa svim turističkim komponentama, ali fokus je samo na tradicionalnom turizmu, a ostali vidovi turizma su zanemareni, npr. medicinski turizam, Iako BiH ima sve aspekte medicinskog turizma, vrlo mali broj turista dolazi ovdje na liječenje. Zašto?! Zato što banjski turizam, nažalost, nije dovoljno promovisan. Također treba razvijati i sportski turizam. Navest ću vam primjer Tajlanda koji je prije 10 godina bio u takvom stanju da me je bilo stid otići tamo zbog loših uslova. Sada nije tako, uveli su najveće standarde, uložili u infrastrukturu, a pošto targetiraju arapske turiste, napravili su sve što njima odgovara, i to je marketing. Južna Koreja je i primjer za to, pošto žele privući turiste iz arapskih zemalja, pripremili su sve da se osjećaju ugodno, toliko da postoji veliko interesovanje za učenjem arapskog jezika.

Mišljenja sam da bh. građani ne cijene dovoljno ono što imaju. Ova zemlja ima neke stvari koje nemaju mnogi evropske zemlje. Multietničnost, različite kulture i civilizacije, ali nažalost mnogi sve gledaju samo kroz politiku što kvari imidž Bosne i Hercegovine u svijetu.

Imate li podatak koliko je arapskih investitora bilo zainteresovano za dolazak u BiH, ali ih je bh. politički ambijent odbio?

- Puno. Jako puno. To je razlog što još uvijek velike investicije ne dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Sjećam se kada je jedan od najuglednijih arapskih ali i svjetskih investitora, El-Walid bin Talal došao u Sarajevu i bio je zainteresovan za kasarnu Jajce i želio je da je pretvori u globalni turistički projekat, ali je odbijen. Kasarna i danas stoji i nema plana. Zatim, Vlada Dubaija je prije nekoliko godina bila zainteresovana za projekat na Skenderiji. Odustali su jer su trebali dobiti previše odobrenja od previše strana. Ja sam došao kao investitor i trebam imati pravog sagovornika.

Zato nije tačno da Arapi ovdje ne donose velike investicije… hoće, ali ne mogu doći ukoliko im se vrata ne otvore, a za to je potrebno mijenjati puno zakona. 

Još jedna bitna tema, meni kao investitoru i poslodavcu je nerazumno da je doprinos 70% od plate, zar ne bi bilo bolje da se dio toga izdvoji za povećanje plata zaposlenika, što će svima biti korisno, jer povećanje plata će dovesti do povećanja potrošnje i to će napraviti pozitivno kretanje na tržištu i dovesti do ekonomskog buma. 

al qasimi

 

ZBOG VIZA I STIKERA UGROŽEN DOLAZAK ARAPSKIH TURISTA 

Crna Gora je preko ljeta ukinula vize za građane Saudijske Arabije, dok se u BiH u tome ne razmatra. Također, otežan je i dolazak turista iz zemalja Zaljeva zbog nedostatka stikera. Šta mislite o svemu tome?

To je veliki i čudan problem koji se godinama vuče. Neukidanje viza povlači za sobom drugi problem, a to je upravo nepostojanje stikera za vizu u Ambasadi BiH u Rijadu. Masa tih turista sada ide u Tursku, Azerbejdžan ili u Gruziju. Crna Gora i Albanija su pozitivni primjeri zemalja kako se to radi, pa makar i tokom ljeta, radi privlačenja turista. Postoji i opcija elektronskih viza, umjesto da svi turisti dolaze u Rijad po vizu. 

Nažalost, u BiH još uvijek ima onih kojima smeta dolazak arapskih turista. Ali, dok je trajala pandemija koronavirusa, svi su osjetili gubitke. Ipak i pored svega toga, ove godine se očekuje dnevno po 10 aviona iz različitih arapskih zemalja, što je najmanje hiljadu turista dnevno. 

Jeste li se ikada zbog tog našeg globaznog glomaznog birokratskog aparata pokajali što ste došli u BiH?

- Nisam nikada. Brzo sam vidio o čemu se radi i shvatio dijagnozu. Mi smo u Emiratima napravili veliki korak naprijed, stigli do neba, za Dubai zna cijeli svijet, jer se bori da bude broj jedan. Mislim da se i BiH može boriti da bude broj jedan u ovoj regiji. 

Kao dobro upućena ličnost, kako vidite bilateralne odnose na ekonomskom planu, između naše dvije zemlje mislim na BiH i UAE?

- Imam dobru vijest, da će Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata otvoriti svoj konzulat u Bosni i Hercegovini i to je veliki korak naprijed. Znam da je cijelo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine izrazio zadovoljstvo zbog toga. Puno je novih projekata u planu, ali o njima ćemo govoriti kada bude vrijeme. Također imam informaciju da će građanima Emirata konačno biti dozvoljeno da budu vlasnici nekretnine u BiH kao fizička lica što je zaista pozitivna vijest.

BOSNA JE DŽENNET

Koliko ste zadovoljni životom u BiH, vidite li napredak u nekim segmentima? Da li preporučujete život ovdje svojim prijateljima, investitorima?

- Da se razumijemo, iako se čini da puno kritikujem, Bosna i Hercegovina ima puno više dobrih strana. To radim jer volim ovu zemlju i ovaj narod. Nikoga ne kritikujem, samo savjetujem. U Emiratima me već zovu Bosancem i ponosan sam na to. 

Bosna je Džennet, raj na zemlji. Imam puno prijatelja među svim narodima koji ovdje žive. Dakle, nije problem u ljudima, koncept je loš. 

 

Na čemu aktuelnom trenutno radite, je li u pripremi neka nova investicija?

- Baš ovih dana očekujem sastanak sa jednim američkim investitorom i pripremamo nešto potpuno novo. Čekao bih da to finaliziramo, pa da onda govorimo o tome. Pripremamo i vrijedan projekat u Zenici, koji će privući zaista puno turista. Zbog korone smo malo usporili, ali nećemo odustati. Sa grupom investitora gradimo „grad u gradu“ koji će biti jedini takav u Evropi. Ne otkrivam neke detalje jer sam se puno puta "opekao" i mnoge procedure su usporile. Bolje je šutjeti i raditi. U svakom slučaju imamo puno ideja i planova. Lično, kao investitor i mnogi drugi, spremni smo sve to primijeniti. Samo nam treba dati priliku i mogućnosti.

Po opisu i sadržaju uglavnom su to projekti koji privlači arapske turiste. Pripremate li neke projekte koji su namijenjeni bh. građanima i turistima?

- Ne bih se složio s tim. Zabavni park Sunnyland ima sadržaj u kojem uživaju svi. Oko 70 posto naših gostiju su posjetioci BiH, te regije Crne Gore, Srbije, Hrvatske… 

Za kraj, koja je Vaša poruka bosanskohercegovačkom narodu? 

Moja poruka za kraj je da svi zajedno moramo raditi na poboljšanju ekonomskih prilika u Bosni i Hercegovini; poboljšanju turističke ponude, poboljšanju poljoprivrede i tako dalje, staviti interese zemlje iznad stranačkih političkih opredjeljenja i ne dozvoliti da nam politika kvari živote. Nadam se da mi niko neće zamjeriti što otvoreno govorim. 

Razgovarala: Seida Bijedić  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti