Zbog nedostatka kvoruma odgođena godišnja Skupština dioničara Bosnalijeka

30.06.2022. 12:12 / Izvor: Akta.ba
bosnalijek

Redovna godišnja Skupština dioničara Bosnalijeka d.d., zakazana za danas 30. 6. 2022. godine, odgođena je.

Redovna godišnja Skupština dioničara Bosnalijeka d.d., zakazana za danas 30. 6. 2022. godine, odgođena je usljed nedostatka kvoruma za rad i odlučivanje, a datum održavanja ponovljene Skupštine će biti objavljen u zakonskom roku, potvrđeno je iz kompanije.

Redovna Skupština se treba izjasniti o godišnjem izvještaju o poslovanju Društva za 2021. godinu sa finansijskim izvještajima, izvještaju vanjskog revizora i izvještajima Nadzornog odbora i Odbora za reviziju. 

Odluka o smjeni nadzornog odbora na današnjoj skupštini zapravo je uvod u konačnu smjenu predsjednika uprave Nedima Uzunovića, koji je godinama opterećen raznim aferama i pravosudnim istragama u okviru kojih je dva puta i hapšen, a zbog sumnji na pranje novca i mahinacije dionicama Bosnalijeka.

Zbog sudske zabrane raspolaganja dionicama Bosnalijeka u vlasništvu fonda KBC, čiji je Uzunović, prema sumnjama državnog tužilaštva, suvlasnik, on ne može učestvovati u radu današnje skupštine pa će ostali dioničari vjerovatno imati dovoljno glasova da izglasaju smjenu NO i preuzmu upravljanje kompanijom.

Na dnevnom redu skupštine dioničara Bosnalijeka nalazi se i odluka o raspodjeli dobiti u ukupnom iznosu nešto većem od 12 miliona maraka.

Predloženo je da se dioničarima raspodijeli dividenda u iznosu od devet miliona KM. Iako ne može raspolagati dionicama, KBC fondu, odnosno Uzunoviću, pripast će dio ostvarene dobiti Bosnalijeka.

Prema prijedlogu Nadzornog odbora, ovogodišnji iznos dividende iznosi 1 KM po dionici, a ukupno bi dioničarima trebalo biti isplaćeno nešto više od 9 miliona KM, što je rekordna isplaćena dobit.

Bosnalijek je prošlu godinu završio sa 154 miliona KM ostvarenih prihoda i dobiti u visini od 15 miliona KM. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti