bosnalijek

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zbog nedostatka kvoruma odgođena godišnja Skupština dioničara Bosnalijeka

Redovna godišnja Skupština dioničara Bosnalijeka d.d., zakazana za danas 30. 6. 2022. godine, odgođena je.

30.06.2022. 12:12 / Izvor: Akta.ba

Redovna godišnja Skupština dioničara Bosnalijeka d.d., zakazana za danas 30. 6. 2022. godine, odgođena je usljed nedostatka kvoruma za rad i odlučivanje, a datum održavanja ponovljene Skupštine će biti objavljen u zakonskom roku, potvrđeno je iz kompanije.

Redovna Skupština se treba izjasniti o godišnjem izvještaju o poslovanju Društva za 2021. godinu sa finansijskim izvještajima, izvještaju vanjskog revizora i izvještajima Nadzornog odbora i Odbora za reviziju. 

Odluka o smjeni nadzornog odbora na današnjoj skupštini zapravo je uvod u konačnu smjenu predsjednika uprave Nedima Uzunovića, koji je godinama opterećen raznim aferama i pravosudnim istragama u okviru kojih je dva puta i hapšen, a zbog sumnji na pranje novca i mahinacije dionicama Bosnalijeka.

Zbog sudske zabrane raspolaganja dionicama Bosnalijeka u vlasništvu fonda KBC, čiji je Uzunović, prema sumnjama državnog tužilaštva, suvlasnik, on ne može učestvovati u radu današnje skupštine pa će ostali dioničari vjerovatno imati dovoljno glasova da izglasaju smjenu NO i preuzmu upravljanje kompanijom.

Na dnevnom redu skupštine dioničara Bosnalijeka nalazi se i odluka o raspodjeli dobiti u ukupnom iznosu nešto većem od 12 miliona maraka.

Predloženo je da se dioničarima raspodijeli dividenda u iznosu od devet miliona KM. Iako ne može raspolagati dionicama, KBC fondu, odnosno Uzunoviću, pripast će dio ostvarene dobiti Bosnalijeka.

Prema prijedlogu Nadzornog odbora, ovogodišnji iznos dividende iznosi 1 KM po dionici, a ukupno bi dioničarima trebalo biti isplaćeno nešto više od 9 miliona KM, što je rekordna isplaćena dobit.

Bosnalijek je prošlu godinu završio sa 154 miliona KM ostvarenih prihoda i dobiti u visini od 15 miliona KM. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti