Više od 70 posto radnika u BiH radi za 650 KM: Čeka li nas masovniji odlazak radne snage?

05.07.2022. 08:03 / Izvor: BHRT
Odlazak

Čeka li Bosnu i Hercegovinu masovniji egzodus radne snage? Pojedine procjene su da bi samo u ovoj godini zemlju moglo napustiti više od 300 hiljada ljudi, uglavnom kvalifikovanih radnika.

Čeka li Bosnu i Hercegovinu masovniji egzodus radne snage? Pojedine procjene su da bi samo u ovoj godini zemlju moglo napustiti više od 300 hiljada ljudi, uglavnom kvalifikovanih radnika. Domaći državljani sve se češće odlučuju za odlazak u Njemačku, a "vjetar u leđa" daju im apeli njemačkih poslodavaca da im nedostaje radne snage, ali i najava olakšica za izdavanje radnih dozvola.

Njemački poslodavci vape za radnom snagom, pa se tako već govori o uvođenju novih olakšica za izdavanje radnih dozvola. Tome u prilog ide i najava tamošnjeg ministra rada kako će moderni zakon o useljavanju na jesen značajno olakšati doseljavanje.

Bosna i Hercegovina je treća zemlja u svijetu po broju medicinara koji su otišli da rade u Njemačku. Taj trend se nastavlja.

"Što se tiče 2022. godine, u prva tri mjeseca, ako ovaj period poredimo sa istim razdobljem prošle godine, vidimo povećanje broja izdatih radnih dozvola za 7,27 posto, te povećanje interesa kandidata za učešće u programu od 31,75 posto", navode iz Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

U posljednje vrijeme desio se i veliki odlazak ugostiteljskih radnika u zemlje Evropske unije, tako da ova branša u Bosni i Hercegovini već trpi posljedice. Ne zaostaje ni odlazak zanatlija, vozača, te visokokvalifikovane radne snage, posebno u IT sektoru. Prošle godine, Bosnu i Hercegovinu je napustio grad veličine Banjaluke, dok su procjene da bi ove godine zemlju moglo napustiti više od 300 hiljada ljudi. 

Razlozi su brojni, među njima prednjače niska primanja.

"Prosječna plata u Bosni i Hercegovini je između 1050 i 1100 KM, a preko 70 odsto radnika radi za platu od 650 maraka, potrošačka korpa je oko 2650 maraka, tako da treba četiri ovakve plate da se prehrani četvoročlana porodica", kaže Selvedin Šatorović, predsjednika SSSBiH.

Predstavnici poslodavaca u Republici Srpskoj ističu da su radnici koji su htjeli i mogli već otišli, tako da je manjak radne snage evidentan već godinu dana.

"Prema nekim procjenama, nama fali već do deset hiljada radnika u Republici Srpskoj na tržištu, iako ih na biroima za nezaposlene ima prijavljenih preko 70 hiljada", kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Što se tiče Njemačke, prema pojedinim procjenama stručnjaka, manjak radnika bi mogao da dostigne tri miliona do 2030. godine. Takozvana generacija bejbi-bumera odlazi u penziju između 2025. i 2035. godine. Sudeći po tome i uzevši u obzir podatke o broju ljudi koji odlaze u Evropsku uniju, u Bosni i Hercegovini је već počela demografska kataklizma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti