Turistički radnici najavljuju proteste: Kažu da gube milione zbog nemara države

05.07.2022. 08:10 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo

Upitan dolazak velikog broja turista iz arapskih zemalja zbog administrativnih problema, izazvao je nezadovoljstvo i bijes turističkih radnika.

Vijeću ministara jučer je upućen ponovo prijedlog da se državljanima Saudijske Arabije tokom ljetne sezone odobri kratkotrajni bezvizni ulazak u BiH. Upitan dolazak velikog broja turista iz arapskih zemalja zbog administrativnih problema, izazvao je nezadovoljstvo i bijes turističkih radnika. Gubitke zbog, kako kažu, nemara države, mjere sa nekoliko desetina miliona KM. Ako nadležni ne riješe ovu situaciju u naredna tri dana, najavili su i mogućnost održavanja protesta ispred zgrade Savjeta ministara BiH.

Novonastala situacija, u kojoj je nedostatak naljepnica za vize kamen spoticanja dolasku državljana iz Zalivskih zemalja, sramota je za BiH i njene ambasadore, poručili su iz Udruženja turističkih privrednika BiH. Kao glavne krivce navode dva državna ministarstva – finansija i spoljnih poslova. Turisti arapskih zemalja imaju veliku platežnu moć, podsjećaju, stoga, gubici bi mogli biti milionski u ovom sektoru.

"Ako smo prošle godine imali 16000 viza, mi smo ove godine planirali, po nekoj mojoj kalkulaciji minimalno 30.000. Ukoliko je do sada 5.000-6.000 viza izdato, ako bi se sada izdalo još nekih 7.000-8.000, da imamo stikere, do kraja avgusta, znači, u minusu smo 20.000 gostiju iz Saudijske Arabije. To puta deset dana, puta 150 do 200 evra minimum, sigurno nekih 80 do 100 miliona evra", kazao je Senad Halilović iz Udruženja turističkih privrednika BiH.

Iz Ministarstva spoljnih poslova kratko je saopšteno da se svi zahtjevi za izdavanje viza procesuiraju u zakonskom roku bez ikakvih zastoja.

"Sve ide po usaglašenoj proceduri i redovnim aktivnostima. U skladu sa potrebama u narednim danima biće distribuirane i dodatne količine stikera za vize u diplomatsko-konzularna predstavništva BiH", rečeno je iz Ministarstva spoljnih poslova za N1.

No, predstavnicima turističkih agencija ovo pojašnjenje ne pije vode. U pitanju je, tvrde, državni kriminal prema turističkom sektoru, što ih košta preko milion KM dnevno, s obzirom na to da im velike potvrđene grupe turista otkazuju svoje dolaske.

"Prije 15 dana je rečeno da će biti stikeri, da će ih skupiti, da će ih poručiti, da će doći do nekog četvrtka, 22. juna. Nikad nisu došli. Ja ovo doživljavam lično kao atak na našu državu i misim da je ovo smišljeni akt da se nanese što je moguće veća šteta privredi BIH", kategoričan je Sead Krupalija, direktor turističke agencije BH Passport.

Nedostatak turista na svojoj koži, možda najviše osjete hotelijeri širom države.

"Sad nam je popunjenost nekih 60%, a a trebalo bi 100%. Rezervacije već treba da su izvršene za cijeli sedmi i osmi mjesec, da je sve popunjeno, međutim, to se nije desilo. Ne znamo šta očekivati", navodi Zilha Ljusić, vlasnik hotela Kostelski buk .

Podsjećamo da zbog, kako su tada naveli, bezbjednosnih izazova i oštećenja državnog budžeta, prošle godine Savjet ministara BiH nije usvojio odluku o ukidanju viza za državljane Saudijske Arabije. Poređenja radi, prije izbijanja pandemije kovida, po broju noćenja, turisti iz Saudijske Arabije bili su na trećem mjestu, podsjećaju i iz Turističke zajednice KS. Tome svjedoče i podaci državne Granične policije koja je u prošloj godini evidentirala gotovo 125 hiljada posjetilaca, upravo iz Saudijske Arabije, UEA, Katara i Tunisa.

Iz Udruženje turističkih, ali i svih drugih privrednika u BiH najavili su mogućnost održavanja protesta ispred zgrade Savjeta ministara ako se u narednih dva do tri dana ova situacija ne riješi. Protest će biti održan na istom mjestu odakle su posljednjih dana predstavnici sindikalnih organizacija, ali i građana, poslali poruke državnim organima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti