BiH i Crna Gora kroz partnerstvo do boljeg sustava upravljanja rizikom od katastrofa

05.07.2022. 10:26 / Izvor: Akta.ba
link sporazum

Jučer je u Mostaru uspostavljena regionalna saradnja i prekogranično partnerstvo "Zajednički odgovor", projekt financiran od strane Europske unije.

Jučer je u Mostaru uspostavljena regionalna saradnja i prekogranično partnerstvo "Zajednički odgovor", projekt financiran od strane Europske unije koji će raditi na unapređenju sistema prevencije, intervencije i procesa oporavka od katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Eugen Ćubela, v.d. ravnatelja Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ/K, koji su ujedno i Vodeći implementator projekta, je naglasio važnost jačanja prekogranične saradnje i kapaciteta interventnih službi.

"Od ključne je važnosti raditi na unapređenju sistema upravljanja rizikom od katastrofa, kako bi se moglo odgovoriti izazovima sa kojima se interventne službe svakodnevno susreću u svom radu. Najveći problem je nedostatak opreme i cilj ovog projekta je upravo opremanje i uvježbavanje jedinica za zaštitu i spašavanje naše županije i Crne Gore. S boljom i funkcionalnijom opremom spašavatelji će biti spremni za mnoge pothvate. Tu mislim na vatrogasce, gorske službe spašavanja, na jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom, veterinarsku zaštitu i ostale segmente zaštite i spašavanja", naglasio je Ćubela.

Predsjednik Udruženja LiNK Tomislav Majić kazao je kako su do sada BiH i Crna Gora imali odličnu suradnju, a sada će se kroz ovaj projekt ta suradnja institucionalizirati.

"Kroz ovaj projekt želimo nadograditi ono što je već stvoreno i ojačati prekograničnu suradnju. Klimatske promjene, kao i visoka izloženost prirodnim i ljudski uzrokovanim opasnostima su sve više prisutne. Bosna i Hercegovina i Crna Gora se smatraju zemljama visoke izloženosti, što znači da se mora pristupiti sistemskim rješenjima i posvetiti značajna pažnja samoj prevenciji. Upravo je to cilj saradnje koju smo danas zvanično uspostavili", izjavio je Majić.

Tamara Todorović iz Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore izrazila je nadu da će međusobna suradnja doprinijeti jačanju sustava zaštite i spašavanja i u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini:

"Obuke koje će biti organizirane u sklopu projekta, nabavka opreme za zaštitu i spašavanje u slučaju poplava, požara, kao i u slučaju drugih nepogoda, bit će dragocjene ljudima koji se na terenu suočavaju svakodnevno s velikom izazovima. Prirodne nesreće ne poznaju granice i susjedne države moraju surađivati na ovom polju."

Projekt „Zajednički odgovor“ financira Europska unija u okviru Programa Prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost je preko 590.000 eura, od čega je Europska unija obezbijedila oko 490.000 eura bespovratnih sredstava. Realizacija je počela 01.07. 2022. i trajat će 2 godine, a provode ga Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ/K u saradnji sa partnerima: Udruženjem za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Fondacijom za razvoj sjevera Crne Gore (FORS MNE).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti