Podržati kantone koji su privredno orijentirani kako bi osigurali dovoljnu proizvodnju

05.07.2022. 15:48 / Izvor: Fena
posavski kanton

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić posjetio je danas Orašje gdje je razgovarao s premijerom Posavskog kantona Đurom Topićem o aktuelnoj situaciju u tom kantonu kao i projektima koji se realiziraju.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić posjetio je danas Orašje gdje je razgovarao s premijerom Posavskog kantona Đurom Topićem o aktuelnoj situaciju u tom kantonu kao i projektima koji se realiziraju.

Kako je nakon sastanka kazao federalni premijer u posljednje tri godine osigurano je oko 35 miliona KM za Posavski kanton kroz grantove ne računajući druge transfere kroz poljoprivredu i povratnike što su inače transferi koji se osiguravaju kroz federalna ministarstva.

"Podrška Posavskom kantonu bila je izdašna, a sada smo se uvjerili da su sredstva na kvalitetan način utrošena", dodao je Novalić.

Na sastanku je, kaže, razgovarano i o pitanju proizvodnje hrane, napominjući da krize donose probleme u blokadama kada novac ne pomaže nego samo vlastiti izvori proizvodnje.

"Imamo namjeru osigurati dovoljnu proizvodnju pšenice i uljarica, kao što imamo dovoljnu proizvodnju mlijeka. Zato smo danas u Posavskom kantonu, koji je naša osnovna žitnica, gdje je proizvode značajne količine i pšenice i uljarica. Namjera je da to dodatno podržimo u Posavskom i drugim kantonima koji su privredno orijentirani kako bi imali dovoljnu proizvodnju za Federaciju", pojasnio je Novalić.

Kaže da će iz tog razloga posjetiti i Brčko Distrikt gdje se nalazi fabrika ulja Bimal. U Posavskom kantonu se proizvode uljarice koje su resurs za proizvodnju ulja zbog čega bi trebalo uspostaviti vezu između njih koja će biti prepoznata u izradi budžeta za narednu godinu.

Premijer Topić zahvalio je na podršci Vlade Federacije BiH koju dobija već treću godinu u iznosu od 7,6 miliona KM zbog čega je ovaj kanton osigurao finansijsku stabilnost i omogućeno je da se realiziraju socijalni programi, programi podrške borcima, zdravstvenom sistemu, privredi i poljoprivredi.

"Time pokušavamo održati konkurentnim našu privredu i prevazići sve ono što današnje vrijeme nosi u situaciji inflatornih kretanja i poprilične neizvjesnosti kada je u pitanju kretanje cijena prije svega energenata što se održava na ukupno socijalno stanje stanovnika", kazao je Topić.

Iz budžeta Federacije BiH je od izbijanja pandemije koronavirusa zaključno s ovogodišnjim budžetom Posavskom kantonu dodijeljeno ukupno 31 milion KM i to 22,8 miliona KM za kantonalni budžet, 3,7 miliona KM za općinske budžete, 500.000 KM zdravstvenom sektoru te 3,8 miliona KM za privredu, ukjučujući poljoprivrednike, obrtnike izvoznike i one koji su bili ugroženi tokom pandemije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti