Fadil

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Novalić o reakciji Udruženja poslodavaca FBiH: Zabrinut sam što se negativno reaguje

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić očitovao se o reakciji Udruženja poslodavaca FBiH u vezi sa Uredbom o programu pomoći kategorijama stanovništva posebno pogođenim inflacijom.

06.07.2022. 10:13 / Izvor: Akta.ba

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić očitovao se o reakciji Udruženja poslodavaca FBiH u vezi sa Uredbom o programu pomoći kategorijama stanovništva posebno pogođenim inflacijom, koju priprema Federalna vlada. Premijer kaže da je reakciju pročitao iz medija.

"Iako sam reakciju vidio u pauzama između susreta koje sam imao u više bh. gradova sa zvaničnicima i privrednicima, domaćim proizvođačima, iznenadio me je njen bespotreban politički prizvuk. Od disonantnih tonova sigurno niko nema koristi, osim onih kojima nije stalo do rješavanja životnih problema naših građana.

Vrlo sam zabrinut da se tako negativno reagira na tek jedan manji dio Uredbe, kojim se ostavlja mogućnost da poslodavci dobrovoljno pomognu u zaštiti svojih radnika od poskupljenja tako što će im isplatiti jedan lični dohodak u visini prosječne plate, a zauzvrat bi bili oslobođeni plaćanja doprinosa na tu isplatu.

S druge strane, 95 posto Uredbe odnosi se na Vladin program pomoći socijalno ugroženom stanovništvu kroz novčane naknade i pakete s osnovnim namirnicama, koji će se u cjelokupnom iznosu finansirati iz budžeta Federacije BiH, o čemu će Vlada detalje donijeti sutra na sjednici.

Umjesto političkih poruka koje odgovaraju samo populistima u ovo predizborno vrijeme, pozivam sve partnere da zajednički radimo na donošenju najboljih mehanizama ublažavanja posljedica poskupljenja, pa i Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima koji su od 2018. godine u parlamentarnoj proceduri", ističe premijer Novalić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti