Gradsko vijeće Zenice usvojilo odluku o subvenciji grijanja

06.07.2022. 12:48 / Izvor: Fena
Zenica

Gradsko vijeće Grada Zenica usvojilo je natpolovičnom većinom glasova prijedlog Odluke o subvencioniranju troškova grijanja za korisnike socijalne zaštite za grijnu sezonu 2021/2022.

Gradsko vijeće Grada Zenica usvojilo je natpolovičnom većinom glasova prijedlog Odluke o subvencioniranju troškova grijanja za korisnike socijalne zaštite za grijnu sezonu 2021/2022., a za što je u ovogodišnjem budžetu predviđeno 100.000 KM.

Pravo na ovu subvenciju ostvarila su 554 korisnika stalne novčane pomoći kod Centra za socijalni rad Grada Zenica, od kojih su 73 korisnici daljinskog grijanja, a kojima će troškovi grijanja biti subvencionirani u punom iznosu- direktnim plaćanjem računa Javnom preduzeću “Grijanje” Zenica.

Preostalih, 481 korisnika stalne novčane pomoći dobit će jednokratnu subvenciju u iznosu od 110 KM za nabavku energenata za alternativne izvore grijanja svojih domova. Ukupno će za ove subvencije biti utrošeno 95.052,72 KM.

"Ovo je jedan od proširenih oblika prava socijalne zaštite. Gradska uprava, odnosno lokalna zajednica, nema obavezu ovakvih proširenih prava u slučaju da nema novca ili ako to ne smatra potrebnim.U ovim slučajevima, Gradska uprava već godinama unazad planira sredstva za realizaciju ove odluke, kao jedan od oblika pomoći", kazala je pomoćnica gradonačelnika za socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Sumea Mujkanović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti