Paradoks u Hadžićima: Saglasnost za izgradnju mHE dva sata prije glasanja o njihovoj zabrani

07.07.2022. 09:29 / Izvor: Akta.ba
MHE Toplice3

Na današnjoj 17. sjednici Općinskog vijeća Hadžići, s početkom u 10:00 sati, pred vijećnicima će se naći prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za izgradnju mHE "Toplice 3" na rijeci Lepenici.

Na današnjoj 17. sjednici Općinskog vijeća Hadžići, s početkom u 10:00 sati, pred vijećnicima će se naći prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za izgradnju mHE "Toplice 3" na rijeci Lepenici, koja se nalazi na tromeđi općina Kiseljak, Kreševo i Hadžići.

U Odluci se navodi da Općinsko vijeće Hadžići daje saglasnosl privrednom društvu "ALI & VIS" d.o.o. Kreševo koncesiju za izgradnju male liidroelektrane MHE „Toplice 3 "na rijeci Lepenici, na osnovu člana 20 stav 2 Zakona o koncesijama (Službene novine Kantona Sarajevo br.27/11 i 15/13) i člana 24. Statuta Općine Hadžići, saznaje Akta.ba.

Da je riječ o apsurdu, danas u 12:00 sati zakazana je 19. sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj će delegati glasati, između ostalog, i o usvajanju Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, kojim će praktično biti zabranjeno planiranje i izgradnja novih mHE.

Iz Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT apeluju na sve vijećnike OV Hadžići da, na sjednici, jednoglasno odbiju prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za izgradnju mHE "Toplice 3", čime će realizacija ovog ekocidnog projekta biti usporena, a u konačnici vjerovatno i onemogućena.

U tom slučaju Općina Hadžići neće trpjeti bilo kakve posljedice.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti