Tuzlanska kompanija pustila u rad najveću solarnu elektranu za vlastite potrebe u ovom kantonu

08.07.2022. 08:39 / Izvor: Akta.ba
menprom

Tuzlanska kompanija Menprom uspješno je završila projekat izgradnje i puštanja u rad solarne elektrane.

Tuzlanska kompanija Menprom uspješno je završila projekat izgradnje i puštanja u rad solarne elektrane za proizvodnju električne energije putem energije iz sunca.

"Puštanjem u rad solarne elektrane ‘FNE Menprom – 445 kW’, za proizvodnju električne energije putem energije iz sunca još jednom smo potvrdili da njegujemo društveno odgovorno poslovanje, poštujemo načela održivog razvoja i uvijek nastojimo pozitivno utjecati na zajednicu u kojoj poslujemo", navode iz ove kompanije.

Izgradnjom solarne elektrane za vlastite potrebe, kompanija Menprom je dobila vlastiti izvor obnovljive energije i tako postala  ponosni vlasnik najveće solarne elektrane u Tuzlanskom kantonu..Ukupna vrijednost investicije iznosila je 700.000,00 KM.

Fotonaponska elektrana koja je smještena  na krovovima 4 postojeća objekta u krugu fabrike Menprom sastoji se od ukupno 1.042 fotonaponskih panela, definisane snage 445 kW i  ukupne  instalisane  snage 512,72 kWp, a služit će za smanjenje troškova vlastite potrošnje električne energije na samoj lokaciji.

Solarni paneli postavljeni su na površini od oko 2,800 kvadratnih metara i omogućit će proizvodnju dovoljne količine električne energije kojom će kompanija zadovoljiti oko 35 % svoje ukupne potrošnje.

Planska godišnja proizvodnja ove sunčane elektrane iznosi 570.000 kWh, a njenim će se puštanjem u pogon znatno uštedjeti na električnoj energiji ali i smanjiti ovisnost od ograničenih konvencionalnih izvora energije.

Uz značajnu ulogu u smanjenju troškova poslovanja i povećanja profitabilnosti, sunčane elektrane iznimno doprinose i očuvanju okoliša kao i pozitivnom uticaju na životnu sredinu. Riječ je o energiji budućnosti čija je prednost iznimno čista proizvodnja bez štetnih nusprodukata i zagađenja a koja će direktno doprinijeti smanjenju emitiranja  CO₂ za oko 488.400 kg, godišnje.

"Puštanjem u rad solarne elektrane nastavljamo ciklus zelene tranzicije našeg poslovanja. S ponosom možemo istaći činjenicu da smo u  doba velike energetske krize i cjenovnih nestabilnosti energenata blagovremeno prepoznali važnost ulaganja u obnovljive izvore energije, zbog čega je realizacija ovog projekta od velikog značaja", ističu iz Menproma.

Strateška orijentacija kompanije Menprom na obnovljive izvore energije rezultat je visoke poslovne svijesti o važnosti vlastitog doprinosa ublažavanju klimatskih promjena.

"Izgradnjom elektrane naše poslovanje želimo približiti idealu održivog razvoja i ostvariti davno zacrtani cilj transformacije Menproma u energetsku kompaniju koja će predstavljati lidera u implementaciji rješenja koja se temelje na obnovljivim izvorima energije", navode iz ove kompanije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti