Uvođenjem ekološki manje štetnih vozila povećan kontigent od 30 godišnjih dozvola

08.07.2022. 09:15 / Izvor: Akta.ba
dozvole

U Sarajevu je 4. i 5. jula održan sastanak Mješovite komisije o cestovnom prijevozu između delegacija Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke.

U Sarajevu je 4. i 5. jula održan sastanak Mješovite komisije o cestovnom prijevozu između delegacija Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke.

U uvodnom dijelu sastanka razmijenjeni su podaci o realizovanoj robnoj razmjeni u prethodnim godinama, kao i u prvih pet mjeseci ove godine, gdje je obostrano konstatiran značajan porast obima robne razmjene između dvije države.

Obzirom na ovu činjenicu, strane su se dogovorile da se za tekuću 2022. godinu, bosanskohercegovačkoj strani dodijeli, pored ranije dostavljenog kontigenta od 12.000 dozvola i dodatnih 3000 dozvola za prevoz tereta, od čega je 1000 dozvola za vozila minimalnog eko standarda Euro 5, a 2000 dozvola za vozila minimalnog eko standarda Euro 6.

Isto tako, utvrđen je i kontigent dozvola za 2023.godinu, gdje je ispunjavanje obaveze uvođenja ekološki manje štetnih vozila omogućilo značajno povećanje i dosadašnjeg kontigenta od 30 godišnjih dozvola, tako da će u 2023. godini prijevoznicima u Bosni i Hercegovini biti dostupno:
– 6000 dozvola za vozila minimalnog eko standarda Euro 5,
– 9000 dozvola za vozila minimalnog eko standarda Euro 6,
– 100 godišnjih dozvola za vozila minimalnog eko standarda Euro 6.

Dvije strane su se dogovorile da dozvole imaju, kao što je to bilo i do sada, rok važnosti do 31.01. naredne godine.

Pored spomenutog, delegacija BiH je zamolila njemačku stranu da se transporti vangabaritnim vozilima mogu obavljati bez obaveze posjedovanja bilateralne dozvole, imajući u vidu da je za obavljanje takve vrste prevoza potrebno podnošenje zahtjeva za izdavanje posebne dozvole.

Predstavnici Njemačke delegacije su kazali da su za obavljanje transporta vangabaritnim vozilima nadležne savezne pokrajine.

Istakli su da nije u mogućnosti udovoljiti molbi bosanskohercegovačke strane da se transporti vangabaritnim vozilima obavljaju bez obaveze posjedovanja bilateralne dozvole, imajući u vidu različite nadležnosti države i saveznih pokrajina.

Dvije strane su zaključile da je za transport vangabaritnim vozilima, osim biiateralnih dozvola koje izdaju nadležni organi dvije zemlje potrebno posjedovati i dozvolu koju izdaju nadležni organi dvije zemlje za transport vangabaritnim vozilima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti