Završen prvi AgriTech samit u BiH: Profitabilnija i sigurnija poljoprivreda uz digitalizaciju

08.07.2022. 09:17 / Izvor: Akta.ba
agritech
OTVORI GALERIJU

Više od 250 učesnika i preko 25 agritech inovatora iz regije i svijeta koji koriste najnovije agritech tehnike, jučer su u okviru prvog AgriTech samita u Bosni i Hercegovini, prikazali kako tehnološka rješenja.

Više od 250 učesnika i preko 25 agritech inovatora iz regije i svijeta koji koriste najnovije agritech tehnike, jučer su u okviru prvog AgriTech samita u Bosni i Hercegovini, prikazali kako tehnološka rješenja doprinose unapređenju poljoprivrednih praksi.

AgriTech samit je ujedno i jedna od završnih aktivnosti projekta “EU4Business” koji zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), UNDP u BiH i Međunarodna organizacija rada (ILO), a finansira Evropska unija, koja je i ovaj put snaga i glavni pokretač promjena u poljoprivrednom sektoru, na području BiH. Ovaj Projekat je direktno podržao poljoprivrednike, mala gazdinstva i poduzetnike širom BiH kako bi iskoristili svoje potencijale i postigli bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima. Bespovratna sredstva Evropske unije iskorištena su za poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje poduzetničkih inicijativa te razvoj lokalnog digitalnog poduzetništva u sektoru poljoprivrede.

"Danas smo otvorili prvi AgriTech Samit u Bosni i Hercegovini. Ovaj ambiciozni događaj ima za cilj da promoviše digitalnu budućnost poljoprivredno-prehrambenog sektora. Iskreno se nadamo da će ovakva vrsta događaja odgovoriti na ključne izazove koji su rezultat rastuće potražnje za tehnološkim poboljšanjima u ovoj oblasti. Budućnost poljoprivrede, privrede i društva uopšte, leži u inovacijama i tehnološkom napretku koji će stvoriti konkurentnije proizvođače, obezbijediti zaštitu životne sredine i smanjiti uticaj poljoprivredne proizvodnje na oskudne prirodne resurse. Digitalizacija je odličan način da se to postigne", rekla je Ekatarina Dorodnova, zamjenica šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Kroz interaktivne diskusije i prezentacije tehnoloških rješenja u sektoru poljoprivrede učesnicima na Samitu je približeno kako će napredni uređaji, precizna tehnološka pomagala u poljoprivredi, kao i sofisticirani robotski sistemi omogućiti farmama da budu profitabilnije, učinkovitije, sigurnije i ekološki prihvatljivije. 

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP u Bosni i Hercegovini je rekla da "UNDP ove godine upartnerstvu sa Evropskom unijom okuplja agro-prehrambene stručnjake i praktičare koji će se fokusirati na dijalog o digitalnoj stvarnosti i virtuelnoj budućnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora, raspravljajući zajedno o ključnim izazovima sektora i rastućoj potražnji za tehnološkim napretkom u poljoprivredi. Zeleni oporavak ekonomija prema održivijim putevima nakon krize COVID-19 zahtijeva novo razmišljanje, hrabro donošenje odluka, pametna i značajna ulaganja – sa svih strana. Da bi bile efikasne, ove investicije moraju ići ruku pod ruku sa pristupom poljoprivrednika novim tehnologijama i znanjem, koji su direktno podržani institucionalnom pomoći i dostupnim mogućnostima finansiranja”. 

Prezentirajući primjere uspješnih regionalnih i globalnih inicijativa, na AgriTech samitu su učestvovali predstavnici i predstavnice akademske zajednice, privrednici i privrednice, konsultanti i konsultantice, te predstavnici i predstavnice institucija iz Bosne i Hercegovine, i regije. Mladen Savin, Izvršni direktor prodaje u kompaniji AGRIVI iz Republike Srbije, Oskar Marko, asistent direktora BioSense kompanije iz Republike Hrvatske, te suosnivačica Cropt kompanije Aleksandra Čavoški iz Velike Britanije. Također, inovativna agritech rješenja su prezentirale i svjetske kompanije iz Australije, Kenije, Kine, Nizozemske, Njemačke, Velike Britanije i Hrvatske, a po prvi put u BIH je predstavljena virtualna budućnost poljoprivednog sektora kroz VR tehnologiju.​

Svi prisutni su imali priliku da kroz diskusiju i umrežavanja sa Samita ponesu jedno ogromno novo iskustvo i znanja, kao i ideje za nastavak rada.

agri tech

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti