Vlada KS i Grad Beč o saradnji u oblastima javnog prevoza, urbane mobilnosti, zelenim projektima

08.07.2022. 12:46 / Izvor: Akta.ba
beč

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto s ministrima primio je danas delegaciju Grada Beča, predvođenu članom Vlade za resore finansija, privrede, rada, međunarodnih odnosa i komunalnih preduzeća Peterom Hankeom.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto s ministrima primio je danas delegaciju Grada Beča, predvođenu članom Vlade za resore finansija, privrede, rada, međunarodnih odnosa i komunalnih preduzeća Peterom Hankeom.  

Na sastanku, na kojem su navedene tradicionalno dobre veze austrijske i bosanskohercegovačke prijestolnice, bilo je govora o unapređenju saradnje u brojnim oblastima.   

"Presretni smo što je ovako visoka delegacija Grada Beča došla i spremna je sarađivati s Kantonom Sarajevo na nekoliko polja, prije svega, u onim oblastima u koje mi već usmjeravamo velike investicije. To su javni prevoz, urbana mobilnost, zeleni projekti, odnosno ulaganje u zelene tehnologije, bilo da se radi o upravljanje otpadom, daljinskom grijanju, utopljavanju.Grad Beč ima izuzetna iskustva, oni su daleko ispred nas u mnogim stvarima, ali nadam se da i oni od nas nešto mogu naučiti. Želimo vidjeti da li ćemo u narednom periodu uspjeti da pokrenemo revitalizaciju arhitektonskog naslijeđa Beča i Austrije u Sarajevu, što bi značilo nove zajedničke projekte", naveo je premijer Forto.

becc

  Hanke je ovom prilikom naveo da se radi o prijateljskoj posjeti, te da u Beču intenzivno poduzimaju aktivnosti na razvoju prijateljskog partnerstva sa gradovima koji su posvećeni modernizaciji i novim tehnologijama.   

"Kod ovakvih posjeta važno je da razvijamo povjerenje, koje u ovome slučaju već imamo. Nalazimo se u teškim i izazovnim vremenima, te zbližavanje gradova, stvaranje zajedničke mreže i zajedničko suočavanje s tim izazovima je nešto što smatramo izuzetno neophodnim. Kada govorimo o Beču, mi imamo puno iskustva koja možemo ponuditi Sarajevu u oblastima koje je premijer Forto pomenuo, ali i mi želimo da učimo. Treba da učimo jedni od drugih, da razmjenjujemo iskustva, znanja i na taj način, kroz intenziviranu saradnju gradova, stvaramo uspješnu Evropu. Želja nam je da zajedno ulažemo u razvoj zdravstva, obrazovanja, ekonomski napredak", rekao je Hanke.   

Prema njegovom mišljenju, upravo saradnja gradova će obilježiti budućnost u Evropi.   

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti