Dio kulturne ostavštine Mostara otišao u nepovrat: Srušena kuća književnika Matvejevića

09.07.2022. 09:14 / Izvor: BHRT
Predrag Matvejević

Veliki planovi s kućom u kojoj je nekad živio i stvarao poznati bosanskohercegovački književnik Predrag Matvejević pali su u vodu njenim rušenjem.

Veliki planovi s kućom u kojoj je nekad živio i stvarao poznati bosanskohercegovački književnik Predrag Matvejević pali su u vodu njenim rušenjem. Dio kulturne ostavštine Grada Mostara otišao je u nepovrat, neznanjem ili nemarom nadležnih. Istražili smo zašto se Mostar odrekao Matvejevićeve kuće i zašto ona nije proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

U Mostaru više nema kuće Predraga Matvejevića, književnika, humaniste, borca za ljudska prava i slobodu riječi i misli, čovjeka čije je djelo "Mediteranski brevijar" prevedeno na 23 svjetska jezika. Za ugledne Mostarce veća sramota od samog rušenja je činjenica da objekat nikad nije bio zaštićen, kao što se u svijetu kuće značajnih književnika tretiraju kao važno kulturno nasljeđe.

"Grad Mostar je zaboravio tog velikana. Kuća u kojoj je stanovao je prodana. U Italiji, gdje je Andrić samo dvoje godine boravio, stoji velika mramorna ploča. To govori o poraznoj kulturi nesjećanja i zaboravljanja renesansnih ljudi koji su obilježili povijest ovoga grada", kaže Josip Muselimović, advokat.

Gradska vlast ništa nije poduzela nakon što je vlasnik, koji je ranije nudio otkup, odlučio srušiti objekat. Za njih je, kako su nam kazali, značajnija kuća u naselju Cernica u kojoj je rođen Matvejević. Mostarski Centar za mir srušeni objekat je namjeravao urediti kao Rezidencijalnu kuću za pisce i postaviti spomen-ploču u čast Matvejevića. Ideju, kako tvrde, Grad nije podržao.

"To je jedna užasna bruka. To nije samo bruka Mostara, jer ja nisam kriv, kao ni brojni Mostarci. Nama je tu bruku nametnula ta izvršna administracija Grada, koje se ja užasavam", kazao je Alija Behram iz Centar za mir, Mostar

Komisija za očuvanje nacionalnih Spomenika Bosne i Hercegovine nikad nije zaprimila prijedlog da nedavno srušena kuća postane nacionalni spomenik. Njeno rušenje je i među građanima izazvalo ogorčenje. Riječ je o čovjeku koji je previše zadužio grad, da bi bio tek tako zaboravljen.

U okviru inicijative za promjene naziva ulica, u Gradskom vijeću Mostara bilo je govora i o budućoj Ulici Predraga Matvejevića. Ideju zagovaraju u Klubu SDP-a, a podržavaju je i još neke stranke. U Gradskoj upravi nemaju ništa protiv, ipak...

"To je isključivo nadležnost Gradskog vijeća. Hoće li Gradsko vijeće prepoznati da li Predrag Matvejević zaslužuje ulicu u Mostaru, ja to u ovom trenutku ne mogu kazati", kaže Miroslav Landak viši savjetnik za odnose s javnošću u GU Mostara

Prava je šteta što se ništa nije uradilo, iako je postojala i takva inicijativa da se - u dogovoru sa Matvejevićevom suprugom njegova cjelokupna zaostavština premjesti u Mostar i sačuva od zaborava za one koji umiju cijeniti njegovu pojavu među nama. Ipak, kao da njegovi spisi i muke stvaranja i nisu bili potrebni Mostaru, kao što ovom gradu, nažalost, nije bila potrebna ni kuća u kojoj je rastao.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti