Autotech za bh. kompaniju radi automatizaciju proizvodnje specifičnih auto dijelova

11.07.2022. 12:08 / Izvor: Akta.ba
Autotech

Kompanija Autotech do kraja godine planira realizirati nekoliko značajnih projekata kada je automatizacija i digitalizacija procesa u pitanju.

Kompanija Autotech do kraja godine planira realizirati nekoliko značajnih projekata kada je automatizacija i digitalizacija procesa u pitanju, kazao je to za Akta.ba direktor kompanije Seudin Softić.

Trenutno rade na najvećem projektu automatizacije procesa u BiH.

"Riječ je o velikom poslu sa bh. kompanijom koja ove godine planira investirati više miliona eura u automatizaciju svojih procesa. Prvi u BiH će početi sa proizvodnjom specifičnih dijelova za automobilsku industriju. Više detalja bit će poznato uskoro kada se steknu svi uslovi iz Ugovora", kazao je Softić.

Autotech u ovom projektu radi na izradi kompletne linije za montažu ovih specifičnih dijelova. Softić kaže da je planirano da cjelokupan projekat bude završen do kraja augusta ove godine.

"Automatizacija je danas bit svake kompanije bila ona velika grupacija ili manji oblik organizacije. Sve više kompanija prepoznaje značaj automatizacije procesa. Prepoznaju da ona olakšava pojedine procese rada a u velikoj mjeri štedi resurse. Zahvaljujući dobroj prezentaciji dosadašnjih projekata svakodnevno dobijamo nove upite za realizaciju novih projektnih ideja", kaže Softić te dodaje , da se u ovoj godini promet njihove kompanije, bez obzira na krizu koja se desila i dešava, povećao za tri puta.

ŠKOLOVAN KADAR = USPJEŠNA KOMPANIJA

Za Softića je ovo rezultat konstantnog rada i posvećenosti poslu. Njihovoj kompaniji je jako bitno da ima dobar i školovan kadar, jer on doprinosi uspjehu firme. Konstantno teže da uz pomoću svojih edukacijskih metoda i drugim kompanijama obezbijede isto tako dobar kadar kao što oni imaju.

“Za mene je danas nekako prioritet da napravim dobar kadar za svog korisnika, kompaniji koja nam vjeruje, jer na taj način dobit je obastrana. U ukviru svog poslovanja stvaramo kadrove kao za svoju kompaniju ali ih zapravo pripremamo za rad u nekoj od naših partnerskih firmi. Uslov je da novi poslodavac zna da cijeni takvog edukovanog radnika. Ostalo je do mene i menadžmenta", pojašnjava Softić.

Kompanija Autotech se posvetila ulaganjem u kadar svojih kupaca u BiH, jer na taj način i sebi olakšavaju posao.

Softić govori da je jasno, i sve statisitike to govore, da je na svim tržištima stanje sa radnom snagom u BiH jako loše. Svi se bore da na neki način zadrže ili privole neke nove kadrove neophodne za svoje procese rada.

“Svi se bore za dobrog radnika, ali je jako teško te radnike onda zadržati. U BiH dobiju dobru edukaciju koju vani drugi poslodavci znaju cijeniti i naravno da će onda otići u neku drugu zemlju. Poslodavci trebaju da znaju kako da zadrže te radnike. Postoji mnogo mogućnosti od stipendija za njihovu djecu, mogućnosti edukacija za samog radnika pa na kraju i većom platom, mada ona nekad nije najbolje rješenje", govori Softić.

Pojašnjava da niskokvalifikovanu radnu snagu treba više cijeniti danas, mlade inžinjere treba edukovati, a ljude u firmama koji su jako vrijedni treba nagraditi i to je jedan od načina kako zadržati radnike u BiH.

DIGITALIZACIJA DONOSI UŠTEDE

Podsjećamo, ova kompanija je nadevno isporučila prvog industrijskog robota Mašinskom fakultetu u Zenici. Ovaj robot će, kako su tada kazali poboljšati ponudu Fakulteta kada je edukacija u pitanju, ali prije svega praktični rad iz oblasti mehatronike. Na ovaj način otvorena je mogućnost i za edukaciju novih naraštaja iz ove oblasti ali i do edukacija radnika iz domaćih kompanija.

Autotech ove godine širi i svoju poslovnu jedinicu i razvija nove proizvode. Okreću se digitalizaciji jer ona je osnov svih procesa danas a donosi brojne uštede u radu.

"Naš cilj je da cjelokupnu proizvodnju od nabave, radnika do direktora spojimo u jedan sistem. Nakon tog procesa radnik će putem sms poruke ili emaila dobiti obavijest, ukoliko je neka od mašina stala sa radom. Isti će putem aplikacije moći da uvidi stanje drugih radnika, koji je od njih najbliži spomenutoj mašini kako bi ju ponovo stavio u funkciju. Na ovaj način mi smanjujemo troškove održavanja, nabave pa i skladištenja”, kaže Softić i dodaje da je prednost ovakve digitalizacije što stvari mogu obavljati online, i nisu vezani direktno za mjesto.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti