BiH i S. Makedonija imaju inflaciju 12 do 13 posto, zamrzavanje cijena daje rezultate

13.07.2022. 11:35 / Izvor: Fena
inflacija

Bosna i Hercegovina (BiH) i Sjeverna Makedonija su u studenom prošle godine imale inflaciju od tri-četiri posto, a sada imaju 12-13 posto.

Bosna i Hercegovina (BiH) i Sjeverna Makedonija su u studenom prošle godine imale inflaciju od tri-četiri posto, a sada imaju 12-13 posto, "što znači da zamrzavanje cijena daje rezultate", kazao je ekonomist za balkanske zemlje u Bečkom Institutu za međunarodne ekonomske studije Branimir Jovanović.

"Pitanje je, međutim, do kada se cijene mogu držati zamrznute i što nakon toga. Vrlo je važno da se odmrzavanje provede postupno, kako ne bi došlo do naglih skokova cijena. To je iskustvo iz drugih zemalja koje su kroz povijest imale zamrznute cijene, kao Amerika i Britanija 1970-ih", rekao je Jovanović.

Po njegovim riječima, Srbija će imati inflaciju od 14 posto, a gospodarski rast će biti nula, ako se rat u Ukrajini ne završi uskoro, već produži do kraja godine.

On je u intervjuu za Betu rekao da Institut ima dva scenarija za Srbiju ako se rat uskoro završi gospodarski rast će biti 3,6 posto, a inflacija 10 posto, a pesimistički scenarijo je ako rat u Ukrajini potraje do kraja godine ili se produži i iduće.

"U pesimističkom scenariju projektirali smo da će inflacija u Srbiji ove godine biti 14 posto za cijelu godinu, dok će ekonomski rast biti nula, odnosno neće ga biti, što je ekonomska stagnacija u kombinaciji s dvocifrenom inflacijom", rekao je Jovanović te dodao da je najslabija karika u ekonomskoj politici Srbije to što "Vlada Srbije lako upada u nepovoljne pozicije".

Kako je rekao "tijekom pandemije, pa i ove godine, u ovoj krizi uzrokovanoj ratom, vlada poduzima relativno dobre antikrizne mjere i zbog toga Srbija ima najbolje ekonomske rezultate u regiji i među najboljim u Europi, međutim, ne radi skoro ništa kako adresirala duboke probleme u ekonomiji i društvu".

"Energetska ovisnost od Rusije je prevelika i nema ni pokušaja da se ona smanji. Institucije su spore i nefunkcionalne, korupcija je velika, vladavina prava je problem i nismo vidjeli skoro nikakve reforme po ovim pitanjima. Stopa siromaštva je među najvišim u Europi, skoro svaki četvrti čovjek u državi je siromašan, klasne razlike su također ogromne, a o tome se uopće i ne priča", drži Jovanović.

On je naglasio da će Srbija imati kratkoročnu korist ako ne uvede sankcije Rusiji, a ako bi ih uvela ne bi ostala bez plina, "kao što nije ostala ni Austrija".

"Srbija bi samo plaćala puno skuplji plin. To bi vjerojatno povećalo inflaciju, jer bi skoro sve cijene skočile zbog skupljeg plina i to bi povećalo deficit u proračunu, a time i javni dug, jer bi država morala intervenirati kao bi ublažila posljedice. Za zemlje EU ovo i nije tako veliki problem, jer one imaju podršku proračuna EU i mogu ovo lakše prevladati", rekao je Jovanović.

Jedno nedavno istraživanje Europskog vijeća za vanjske odnose je pokazalo da ljudi u Europi puno više žele mir u Ukrajini nego što žele da se Rusija kazni, kazao je Jovanović te dodao da je veća vjerojatnoća da Rusija stopira isporuke plina za Europu, nego da EU uvede embargo na ruski plin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti