Softveri kompanije "BS Telecom Solutions" nadziru prve dionice autoputa u Crnoj Gori

15.07.2022. 11:02 / Izvor: Akta.ba
bs telecom solutions

Pritiskom na taster na punktu u mjestu Pelev brijeg, zvanično je otvorena prva dionica autoputa Bar - Boljare, čime je Crna Gora i zvanično dobila prve kilometre autoputa.

Pritiskom na taster na punktu u mjestu Pelev brijeg, zvanično je otvorena prva dionica autoputa Bar - Boljare, čime je Crna Gora i zvanično dobila prve kilometre autoputa.

Radi se o poddionici autoputa Smokovac-Uvač-Mateševo, ukupne dužine 41 kilometar koju su svečano otvorili predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Crne Gore Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, otpravnica poslova Ambasade Kine Hua Yafang i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić.

Dionicu nadzire BS Husky softver kompanije BS Telecom Solutions, članice Asecco SEE (ASEE) grupacije. Mirza Varatanović, direktor kompanije ranije je je istakao da se radi o veoma zahtjevnoj dionici autoputa koju čini ukupno 16 tunela i izuzetno kompleksnom poslu sa aspekta sigurnosti učesnika u saobraćaju.

"Naš zadatak je isporuka i instalacija vlastitog BS Husky softwera koji služi za kontrolu i upravljanje saobraćaja u kontrolnom centru Pelev Brijeg i duž cijele dionice autoputa. S obzirom na konfiguraciju terena na kojoj se gradi autoput ovo će biti veoma izazovan i zahtjevan projekt", kaže Varatanović i dodaje da je BS Husky regionalni lider na polju pametnih transportnih sistema, jer su sa ovim softverom prisutni na autocestama i magistralnim cestama u praktično svim državama šire regije.

Inače, sarajevskoj firmi ovo je četvrti ugovor u Crnoj Gori koji je potpisan u zadnjih godinu dana. Pored ovog projekta BS Telecom Solutions trenutno na inostranim tržištima realizuje više od 32 miliona maraka vrijedne projekte samo u oblasti pametnih transportnih sistema (ITS).

 

autoput crna gora

Ukupna dužina dionice koju nadzire BS Husky softver je 41,5 kilometara, s 20 mostova na glavnoj trasi, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, 16 dvocijevnih tunela. Dionica ima četiri petlje, s naplatnim rampama.

BS Husky softver regionalni je lider na polju pametnih transportnih sistema prisutan na autocestama i magistralnim cestama u praktično svim državama šire regije.

BS Telecom Solutions vodeća je IT kompanija u Bosni i Hercegovini i regionalni lider u oblasti ITS softvera, IoT i smart city rješenja. Očekuje se kako će do kraja ove godine imati pet puta veći izvoz u odnosu na prošlu godinu. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti