100 najvećih: ArcelorMittal Zenica realizira projekate vrijedne 30 miliona KM u 2022.

16.07.2022. 09:17 / Izvor: Poslovne novine
100 najvećih

Najveći proizvođač čelika na Balkanu – ArcelorMittal Zenica realizovat će u 2022. godini nekoliko projekata u ukupnoj vrijednosti 30 miliona KM.

Najveći proizvođač čelika na Balkanu – ArcelorMittal Zenica realizovat će u 2022. godini nekoliko projekata u ukupnoj vrijednosti 30 miliona KM, među kojima i kapitalni projekt čeličnih vlakana za građevinsku industriju u iznosu od 6 miliona KM.

Osim projekta čeličnih vlakana, u ArcelorMittal Zenica planiraju da do kraja 2022. godine realizuju još nekoliko značajnih projekata, među kojima i završatak linije za proizvodnju mreža i linije za rastezanje, zamjena čelične školjke i kompletna obnova žične pruge.

Prema riječima Nikhila Mehte, generalnog direktora ArcelorMittal Zenica, čelična vlakna su novi način korištenja čelika u građevinskoj industriji i uskoro će postati imperativ u izgradnji zgrada.

"To je nova tehnologija u kojoj ne prodajemo samo čelik, već radimo kompletan projekat za građevinsku industriju sa novim načinom gradnje, koji značajno smanjuje vrijeme i troškove. Na ovaj način isporuka novogradnje je mnogo brža i jeftinija, uz istu pouzdanost. Završetak projekta čeličnih vlakana planiran je za četvrti kvartal 2022. godine. Procjenjena ukupna proizvodnja čeličnih vlakana u Arcelor Mittalu bit će 10 hiljada tona na godišnjem nivou", kaže Mehta.

I u prethodnoj godini ArcelorMittal Zenica realizovao je značajne investicije u vrijednosti 21 milion KM, a glavni projekat koji je tada završen je Toplana Zenica.

"Toplana Zenica je počela sa radom 19. novembra 2021. godine, a 23. marta 2022. godine imali smo svečano otvaranje Toplane, zajedno sa našim partnerima – City Zenica, KPA Unicon i Finnfund. Ostali ništa manje značajni projekti koje smo okončali u 2021. su: Hibridni filter za Sinter mašinu br. 6., Novi CEMS (kontinuirani sistema monitoringa emisija u zrak ) sistemi, Automatizacija u valjaonicama. Svi ovi projekti su ključni i veoma važni kako za pouzdanost naše opreme, tako i za unaprijeđenje zaštite okoliša", istakao je Mehta.

ArcelorMittal svoju proizvodnju organizuje na Koksari, Aglomeraciji, Visokoj peći, Čeličani, Valjaonicama, Energetici, Saobraćaju i to na površini od 6 km kvadratnih.

"ArcelorMittal je najveći proizvođač dugih čeličnih proizvoda na Balkanu. Proizvodimo 700 hiljada tona gotovih proizvoda: rebrastog betonskog čelika (u šipkama i koturovima), žicu, mreže i rešetkaste nosače, te izvozimo više od 500 hiljada gotovih proizvoda. Imamo kupce širom Balkana i Zapadne Evrope. Podržani smo od strane 2.400 zaposlenika i 400 podizvođača koji redovno rade s nama", naglasio je Mehta.

Inače, ArcelorMittal Zenica rangiran je kao prvoplasirani u svojoj djelatnosti Proizvodnja sirovog željeza, čelika i ferolegura u projektu “100 najvećih kompanija u BiH i regionu”.

"Kompanijom ArcelorMittal Zenica upravljaju profesionalci vođeni principima i strategijama ArcelorMittal Grupe. Snažna predanost tima i pridržavanje ključnih politika ArcelorMittal Grupe ključni su elementi našeg uspjeha. Također, postoji i jaka međusobna razmjena znanja između jedinica u Grupi, što također dodaje vrijednost svakoj jedinici", naglasio je Mehta.

Osim problema koji su nastali kao posljedica pandemije COVID-19 i sa kojima su se uispješno izborili, kako dalje navodi Mehta, na vidiku su i novi problemi u poslovanju, zbog rata u Ukrajini.

"Trenutna turbulencija koja dolazi kao posljedica rata zahvatila je cijeli svijet, uključujući i industriju čelika. Globalni PMI (Purchasing Managers’ Index) za SAD / UK / Njemačku dostigao je blizu 50 PMI, što je jasan znak zabrinutosti. Problem nam predstavlja i zadržavanje talenata u Bosni i Hercegovini, kao i to što nismo dio Europske Unije", tvrdi Mehta.

Kako dalje navodi direktor ArcelorMittala, proizvodnja HAV proizvoda (proizvoda visoke vrijednosti) i ulazak na nova tržišta predstavljaju njihov jasan put naprijed.

"Dodao bih da je naša sestrinska kompanija ArcelorMittal Prijedor u maju 2022. godine potpisala ugovor o koncesiji sa Vladom RS za rudnik Ljubija i time produžavamo vijek rudarske proizvodnje u BiH", rekao je Mehta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti