Fondacija za kinematografiju Sarajevo objavila odluku o izboru korisnika iz budžeta Vlade FBiH

16.07.2022. 11:31 / Izvor: Akta.ba
film

Fondacija za kinematografiju Sarajevo objavila odluku o izboru korisnika za komplementarne djelatnosti u više kategorija.

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo jučer je i zvanično objavio odluku o izboru korisnika sredstava za komplementarne djelatnosti u kategorijama studentskog filma, očuvanja arhivske filmske građe BH kinematografije i promocije BH filma na filmskim festivalima i smotrama.

Objavljen je i poslovnik o visinama podrške za proizvodnju filma.

U toku protekle sedmice održana je sjednica Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo na kojem je donesena odluka o izboru korisnika sredstava za komplementarne djelatnosti u kategorijama Studentski film, očuvanja arhivske građe BH kinematografije i promocije BH filma na filmskim festivalima i smotrama.

Prema uputama o raspodjeli budžeta od strane Vlade Federacije BiH a u okviru javnog poziva za podršku komplementarnim djelatnostima za proizvodnju studentskih filmova alocirano je 25.000 KM, za finansiranje projekata zaštite arhivske i filmske građe 50.000 KM, te projekata promocije BH filma na festivalima i filmskim smotrama 500.000 KM.

Tako su u kategoriji studentski film podržana 4 filmska projekta, dok je u kategoriji očuvanja arhivske građe BH kinematografije podržana Kinoteka BiH sa projektom arhiviranja i očuvanja i prezentiranja svih kratkih, dokumentarnih i igranih filmova a svim vrstama audiovizuelnih medija.

U kategoriji promocija BH filma na filmskim festivalima i smotrama podržana je realizacija ukupno 13 filmskih Festivala koji se realizuju u Bosni i Hercegovini te četiri projekta vezana za promociju BH filma na filmskim smotrama.

Uvid u tekst odluke svi korisnici usluga Fondacije za kinematografiju Sarajevo i svi zainteresovani mogu napraviti OVDJE.

Upravni odbor Fondacije je za kinematografiju Sarajevo prema postojećim odlukama i pravilnicima predstavio i poslovnik o visinama podrške Fondacije za kinematografiju kojim se određuju se maksimalni/minimalni iznosi za dodjelu sredstava po Konkursu za izbor korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju za pozicije sufinansiranja filmskih projekata.

Svi zainteresovani korisnici usluga koji su aplicirali na ovogodišnji konkurs za podršku proizvodnji filma uvid u ovaj poslovnik mogu napraviti OVDJE.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo želi svim odabranim korisnicima za navedene kategorije podrške u komplementarnim djelatnostima uspješnu i sretnu realizaciju projekata.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti