Koliko strane kompanije koje posluju u Bosni i Hercegovini poštuju domaće zakone i propise?

18.07.2022. 07:40 / Izvor: BHRT
zakoni

Dok se domaće kompanije bore sa mnoštvom različitih propisa, neke od stranih kompanija koje rade u Bosni i Hercegovini u velike građevinske projekte ulaze bez minimuma zakonskih uslova.

Dok se domaće kompanije bore sa mnoštvom različitih propisa, neke od stranih kompanija koje rade u Bosni i Hercegovini u velike građevinske projekte ulaze bez minimuma zakonskih uslova. Jedan takav slučaj bilježimo na izgradnji autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu, na poddionici Poprikuše – Nemila. Cijeli slučaj istražuje, pored inspekcije, i Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona.

Hasib Čoloman prije 13 godina gradsku gužvu zamijenio je mirnim životom 20 kilometara od Zenice. Kada je kupovao kuću u naselju Kovanjići ni sanjao nije kakve će probleme imati početkom izgradnja Koridora V-c na ovom području. Buka, prašina, vibracije, bujice u dvorištu i na kraju pucanje kuće bespomoćnog penzionera koja se nalazi uz gradilište poddionice Poprikuše – Nemila koju gradi kompanija "Čengiz" za čije radnike kaže da rade šta žele i da im, kako kaže, neko to i dopušta.

"Nema razumijevanja, oni nemaju nikakvog razumijevanja, oni namjerno još više kad voze kamion dižu još više prašinu, samo da nije kako jest. Šta ću, svaki dan je sve gore i gore", kaže Hasib Čoloman, mještanin Mjesne zajednice Kovanjići

Nekoliko kilometara dalje, u centru naselja Donja Golubinja, kompanija "Čengiz" u rad je pustila pogon za proizvodnju betona i to bez poštivanja zakona i propisa države Bosne i Hercegovine. Nevjerovatan podatak potvrđen nam je u Ministarstvu prometa i komunikacija i zaštite okoliša Zeničko-dobojskog kantona koje, kako ističu, nije izdalo ni urbanističku, kao ni okolinsku dozvolu za betonaru u Donjoj Golubinji. U zeničkom Eko forumu tvrde - nisu iznenađeni jer je prema njihovoj ocjeni Bosna i Hercegovina El Dorado za strane kompanije.

"Kompanije koje ne moraju da poštuju zakone, koje mogu da rade šta hoće, koje institucije ili ljudi koji su u institucijama dobro štite i to je bezakonje", rekao je Samir Lemeš, Eko forum Zenica

Iz zeničkog Eko foruma, koji je i regionalni Arhus centar dodaju da će u cilju zaštite okoliša pokrenuti određene mehanizme žalbi kod stranih finansijera koji kreditiraju izgradnju autoceste na ovom dijelu države. Potvrda sumnji da "Čengiz" krši zakone je i nalaz Federalne inspekcije. Zakonitost poslovanja "Čengiza" i svega što se tiče poddionice Poprikuše – Nemila predmet je interesovanja i Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

FEDERALNA INSPEKCIJA:

"Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja u pravnom licu CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S. – podružnica Zenica postupajući federalni vodni inspektor donio je rješenje u kojem je izrečena upravna mjera zabrane upotrebe postrojenja za proizvodnju betona do pribavljanja vodne dozvole Agencije za vodno područje rijeke Save".

TUŽILAŠTVO ZDK:

"Uvidom u Evidenciju ovog zužiteljstva utvrđeno je da su formirana dva predmeta u kojima se pominje navedeno pravno lice. Predmeti se nalaze u fazi prijave i poduzimaju se odgovarajuće radnje u cilju provjere navoda iz prijava. U cilju zaštite donošenja tužiteljske odluke, više informacija o predmetima se ne može učiniti dostupnim javnosti".

Iako argumenti i nadležne institucije tvrde drugačije, u Autocestama Federacije BiH i dalje ističu da se na poddionici Poprikuše – Nemila ne krše zakoni, kao i to da, prema njihovim saznanjima, nema sporova mještana protiv izvođača radova.

Sve ovo, kao i brojna druga pitanja imali smo namjeru postaviti i predstavnicima izvođača radova, koji nam ni ovaj put nisu odgovorili na naš upit tako da će javnost, bar do raspleta istražnih radnji Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, ostati uskraćena za brojna pitanja koja se, prije svega, odnose na zaštitu okoliša i budućeg kvaluteta života na području ovog dijela općine Žepče.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti