vize arapski turisti

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Okončanjem nabavke riješen problem: Firma iz Minhena će isporučiti 80.000 stikera za vize 

Ministarstvo vanjskih poslova mjesecima je radilo na nabavci stikera za vize, ali se problem javio u administrativnom sektoru.

18.07.2022. 15:35 / Izvor: Akta.ba

Firma "Veridos" GmbH iz Minhena sa konačnom ponudom od 07.07.2022. godine proglašena je najpovoljnijim ponuđačem za nabavku naljepnica tj. stikera za vize, saznaje Akta.ba.

"Imenovanom ponuđaču se dodjeljuje ugovor o nabavci obrazaca naljepnice za vizu (viza stikeri) za potrebe Ministarstva vanjskih poslova BiH za ukupno ponuđenu cijenu od 200.000 eura", navodi se u objavljenoj odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Postupak javne nabavke pokrenut je Odlukom o pokretanju postupka od 16.06.2022. godine, putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja sa procijenjenom vrijednošću javne nabavke 400.000,00 KM bez PDV-a.

Kako je usaglašeno, prva djelimična isporuka od 10.000 naljepnica za vize je izvršena 14.07.2022. godine, a preostali dio će biti spreman za isporuku u roku 12 sedmica od potpisivanja ugovora.

Ministarstvo vanjskih poslova mjesecima je radilo na nabavci stikera za vize, ali se problem javio u administrativnom sektoru. 

Komisija za javnu nabavku je 15. juna ove godine poništila javnu nabavku stikera viza jer nije pristigla niti jedna ponuda. Nakon toga, u skladu sa zakonskim mogućnostima, otvoren je pregovarački postupak koji je upravo završen.

Zbog niza, kako navode, medijskih špekulacija i dezinformacija u posljednje vrijeme danas su se oglasili saopćenjem. Kako kažu, sva diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine su imala i trenutno imaju stikere za izdavanje viza.  

Također, ističu da su se svi zahtjevi procesuirali i procesuiraju se u skladu sa zakonskim rokovima.  

"Okončana je nova nabavka stikera za vize u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine. Izvršena je nabavka 80.000 stikera za vize koji se već distribuiraju u skladu sa planom i potrebama", potvrđeno je iz ministarstva.

Podsjećaju da je od 2014. godine, kada je donesen Zakon o javnim nabavkama, Ministarstvo bilo u obavezi da stikere za vize nabavlja putem javnog tendera što do sada nije činjeno.

"Ovo je prva nabavka stikera u toku mandata aktuelne zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković. Da bi se raspisao tender bilo je neophodno donijeti nedostajući Pravilnik o vizama sa preciznim karakteristikama stikera, usaglasiti ga sa Ministarstvom sigurnosti i Službom za strance, usvojiti Pravilnik, obezbijediti sredstva u budžetu, a zatim raspisati javni tender".

Kako se na prvi tender nije niko javio, ko bi mogao zadovoljiti tehničke specifikacije, tender je poništen i išlo se u novu tendersku proceduru koja je uspješno okončana, odbacujući sve zlonamjerne pokušaje izazivanja panike i zabune u javnosti. 

S druge strane, smatraju da je za dodatni razvoj turističkih veza i povećan broj turista, potrebno olakšati vizni režim i omogućiti da turisti dođu bez viznih procedura u ljetnom periodu u BiH. 

"Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine po drugi put uputilo Vijeću ministara BiH hitan prijedlog izmjene i dopune Odluke o vizama po kojoj bi se državljanima Saudijske Arabije omogućio dolazak u našu zemlju u trajanju do 30 dana bez vize tokom ljetnog perioda i tako omogućio daljnji i ubrzani razvoj turističke saradnje.  Smatramo da je to najbolje rješenje za podršku turističkom rastu u Bosni i Hercegovini", zaključuju iz ministarstva.

Nedostatak turista najviše su osjetili djelatnici turističko-ugostiteljskog sektora, jer je u proteklih mjeseca dana u BiH boravio znatno manji broj turista nego što se očekivalo.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti