Okončanjem nabavke riješen problem: Firma iz Minhena će isporučiti 80.000 stikera za vize

18.07.2022. 15:35 / Izvor: Akta.ba
vize arapski turisti

Ministarstvo vanjskih poslova mjesecima je radilo na nabavci stikera za vize, ali se problem javio u administrativnom sektoru.

Firma "Veridos" GmbH iz Minhena sa konačnom ponudom od 07.07.2022. godine proglašena je najpovoljnijim ponuđačem za nabavku naljepnica tj. stikera za vize, saznaje Akta.ba.

"Imenovanom ponuđaču se dodjeljuje ugovor o nabavci obrazaca naljepnice za vizu (viza stikeri) za potrebe Ministarstva vanjskih poslova BiH za ukupno ponuđenu cijenu od 200.000 eura", navodi se u objavljenoj odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Postupak javne nabavke pokrenut je Odlukom o pokretanju postupka od 16.06.2022. godine, putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja sa procijenjenom vrijednošću javne nabavke 400.000,00 KM bez PDV-a.

Kako je usaglašeno, prva djelimična isporuka od 10.000 naljepnica za vize je izvršena 14.07.2022. godine, a preostali dio će biti spreman za isporuku u roku 12 sedmica od potpisivanja ugovora.

Ministarstvo vanjskih poslova mjesecima je radilo na nabavci stikera za vize, ali se problem javio u administrativnom sektoru. 

Komisija za javnu nabavku je 15. juna ove godine poništila javnu nabavku stikera viza jer nije pristigla niti jedna ponuda. Nakon toga, u skladu sa zakonskim mogućnostima, otvoren je pregovarački postupak koji je upravo završen.

Zbog niza, kako navode, medijskih špekulacija i dezinformacija u posljednje vrijeme danas su se oglasili saopćenjem. Kako kažu, sva diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine su imala i trenutno imaju stikere za izdavanje viza.  

Također, ističu da su se svi zahtjevi procesuirali i procesuiraju se u skladu sa zakonskim rokovima.  

"Okončana je nova nabavka stikera za vize u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine. Izvršena je nabavka 80.000 stikera za vize koji se već distribuiraju u skladu sa planom i potrebama", potvrđeno je iz ministarstva.

Podsjećaju da je od 2014. godine, kada je donesen Zakon o javnim nabavkama, Ministarstvo bilo u obavezi da stikere za vize nabavlja putem javnog tendera što do sada nije činjeno.

"Ovo je prva nabavka stikera u toku mandata aktuelne zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković. Da bi se raspisao tender bilo je neophodno donijeti nedostajući Pravilnik o vizama sa preciznim karakteristikama stikera, usaglasiti ga sa Ministarstvom sigurnosti i Službom za strance, usvojiti Pravilnik, obezbijediti sredstva u budžetu, a zatim raspisati javni tender".

Kako se na prvi tender nije niko javio, ko bi mogao zadovoljiti tehničke specifikacije, tender je poništen i išlo se u novu tendersku proceduru koja je uspješno okončana, odbacujući sve zlonamjerne pokušaje izazivanja panike i zabune u javnosti. 

S druge strane, smatraju da je za dodatni razvoj turističkih veza i povećan broj turista, potrebno olakšati vizni režim i omogućiti da turisti dođu bez viznih procedura u ljetnom periodu u BiH. 

"Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine po drugi put uputilo Vijeću ministara BiH hitan prijedlog izmjene i dopune Odluke o vizama po kojoj bi se državljanima Saudijske Arabije omogućio dolazak u našu zemlju u trajanju do 30 dana bez vize tokom ljetnog perioda i tako omogućio daljnji i ubrzani razvoj turističke saradnje.  Smatramo da je to najbolje rješenje za podršku turističkom rastu u Bosni i Hercegovini", zaključuju iz ministarstva.

Nedostatak turista najviše su osjetili djelatnici turističko-ugostiteljskog sektora, jer je u proteklih mjeseca dana u BiH boravio znatno manji broj turista nego što se očekivalo.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti