Poljoprivrednici Semberije i Majevice traže hitnu sjednicu Skupštine ili izlaze na proteste

19.07.2022. 07:52 / Izvor: BHRT
poljoprivrednici

Udruženje poljoprivrednika sela Semberije i Majevice podnijelo je zahtjev za održavanje tematske sjednice Skupštine grada Bijeljina o otkupnoj cijeni pšenice.

Udruženje poljoprivrednika sela Semberije i Majevice podnijelo je zahtjev za održavanje tematske sjednice Skupštine grada Bijeljina o otkupnoj cijeni pšenice. Nadležnima su dali ultimatum i poručili kako izlaze na ulice, ako sjednica ne bude zakazana.

"Ili će gradski parlament raspravljati o cijeni pšenice ili ćemo izaći na proteste u Semberiji", poručio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić nakon podnošenja zahtjeva za održavanje tematske sjednice.

"Zahtjev je podnijet danas, biće protokolisan, imaćemo sastanak i u udruženju upravo, mislim da će sva udruženja iz Republike Srpske doći u Semberiju jer ipak je ovo najveća žitnica. Ja sam najavio da su mogući protesti pa vidjećemo šta će se desiti", kazao je Savo Bakajlić predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majeviceb

Predsjednik gradskog parlamenta u Bijeljini Aleksandar Đurđević odgovara da Bakajlić pokušava ispolitizovati cijelu priču dodajući da je skupštinska većina pokrenula proceduru povećanja agrarnog budžeta.

"Skupština nema nadležnost da odredi koja će cijena pšenice biti na nivou Bosne i Hercegovine. Ono što je Skupština mogla, ona je uradila, a to je najveći agrarni budžet u istoriji grada koji je povećan na 1,7 miliona, a kroz rebalans će ići preko dva miliona konkretnih podsticaja poljoprivrednicima", kaže Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina

Mlinari u Semberiji pšenicu otkupljuju po cijeni od 62 do 65 pfeninga, što je najviše u okruženju, kažu u Agrarnom fondu grada Bijeljina.

"U Srbiji je oko 58 pfeninga cijena pšenice, u Hrvatskoj oko 28 eura, što je sve ispod 60 KM. U Bijeljini se kreće od 62 do 65 KM. Mi smo odlučili da krenemo u inicijativu da sa tri pfeninga podsticaja povećamo taj podsticaj rebalansom budžeta na pet", kaže Zlatan Lazarević, predsjednik Agrarnog fonda grada Bijeljina

Pored pet pfeninga podsticaja na lokalnom nivou, semberski poljoprivrednici očekuju i podsticaje entitetskog ministarstva koji iznose 400 maraka po hektaru. Zbog toga je značajan dio njih pšenicu predao i naplatio već u prvom talasu.

"Bolje bi bilo da je malo veća, ali kad nije podnošljivo je i ovako, 0,64 pfeninga sam prodao u Žitopromet novi, 0,64 plus pet pfeninga, ja sam u paušalu, nisam u PDV, hajde da kažemo da je zadovoljavajuće", kaže poljoprivrednik Đorđe Vakčić.

"Predao sam pet vagona produktu, obećao je 64 platiti, to je što može da uradi. Uostalom, rekao je - sačekajte pa vidite šta se dešava", rekao je Petar Dragojlović, poljoprivrednik

Iz Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice najavljuju da će se do kraja sedmice u Bijeljini okupiti poljoprivredna udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine, kako bi donijeli odluku o eventualnim protestima i napravili plan za jesen.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti