Završen javni poziv za izbor platformi: Turistički vaučeri u FBiH početkom augusta

19.07.2022. 11:11 / Izvor: Akta.ba
TURISTIČKI VAUČERI

Završen je javni poziv za izbor platformi putem kojih će se distribuirati turistički vaučeri građanima BiH.

Završen je javni poziv kojeg je raspisalo Federalno ministarstvo za okoliš i turizam za izbor platformi putem kojih će se distribuirati turistički vaučeri građanima BiH.

"Završili smo javni poziv za izbor platformi, putem kojih će se distribuirati turistički vaučeri građanima BiH. Nadam se, da dok završimo proceduru, potpisivanje ugovora i prebacivanje novca platformama, da ćemo s podjelom vaučera građanima moći da počnemo prvih dana augusta", kazala je Edita Đapo, ministrica za okoliš i turizam FBiH gostujući u emisiji Špica na TVSA. 

Kako je navedeno u pozivu platforme koje su se mogle prijaviti morale su imati iskustvo od najmanje godinu dana obavljanja poslova internet prodaje, mogućnost plaćanja internetom i ostvareno najmanje 1.000 prodatih turističkih paket aranžmana putem internet prodaje u toku 2021. godine.

"Korisnici sredstava su pravna lica registrovana u Federaciji BiH koja pored ostalih aktivnosti posluju kao internet servisi za prodaju turističko - ugostiteljskih usluga, a ista su u 2021. godini realizovala više od 1.000 turističkih paket aranžmana putem online platforme i online plaćanja. Posredstvom ovih pravnih lica izdavat će se vaučeri punoljetnim građanima Federacije BiH/domaći turisti", piše u pozivu. 

Kada je riječ o odabiru modela putem kojeg će se vršiti dodjela vaučera, Đapo je pojasnila da su razmatrali i model koji se primjenjuje u Srbiji, Sloveniji, Republici Srpskoj kao i model koji se do sad primjenjivao u Bihaću.

Model koji su izabrali kako navodi ministrica otklanja mogućnost favoriziranja bilo kojeg hotela, agencije ili pak građanina. 

"Opredijelili smo se za model da elektronske plaftorme ustvari urade ovaj dio posla za nas. Svi građani će na internetu moći da ukucaju ime platforme i na plaftormi da nađu koji paket ih interesira", pojasnila je Đapo, dodavši da su ovo domaće platforme i da će različiti paketi biti u ponudi građanima FBiH.

Da podsjetimo, vaučeri od 200 KM za stanovnike FBiH su odluka Vlade FBiH o izdvajanju pet miliona KM u sklopu pomoći turističkom sektoru koja je donesena 16. juna. Iako se očekivalo da će vaučeri biti na raspolaganju već u julu, to se neće dogoditi, ali će važiti do kraja godine.

E.S.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti