Obnovljena okolinska dozvola za Tvornicu vapna u Kreševu, građani podnose krivične prijave

19.07.2022. 11:54 / Izvor: Akta.ba
tvornica vapna

Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo je okolinsku dozvolu Tvornici vapna u Kreševu na pet godina, iako su građani mjesecima upozoravali na niz zakonskih i ekoloških propusta.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo je okolinsku dozvolu Tvornici vapna u Kreševu na pet godina, iako su građani mjesecima upozoravali na niz zakonskih i ekoloških propusta u dosadašnjem radu ove Tvornice vapna te u samom postupku za izdavanje okolinske dozvole.

“Nas ovo neće zaustaviti, mi znamo koje su sve nepravilnosti uočene u ovom slučaju zbog kojeg je Federalno ministarstvo okoliša i turizma trebalo da odbije zahtjev za izdavanje okolinske dozvole. Počećemo od toga da firma BFS d.o.o. nije ispoštovala zakonski okvir od 90 dana za podnošenje zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole za rad Tvornice vapne kao i da Federalno ministarstvo okoliša i turizma nikada nije građanima dostavilo obavijest koju je Ministarstvo trebalo uputiti nadležnom inspektoratu s obzirom na to da investitor nije podnio Zahtjev za obnovu okolinske dozvolu u zakonski propisanom roku. Također, na javnom uvidu nije bila priložena sva zakonom propisana dokumentacija. Ova tvornica vapna nijedan dan nije prestala sa radom čak i u mjesecima kada nije posjedovala okolinsku dozvolu. Život u Kreševu je zbog zagađenja koje Tvornica pravi postao neizdrživ, svakim danom je sve teže disati i živjeti u takvom okruženju. Zbog svega toga ćemo podnijeti krivične prijave protiv svih odgovornih za izdavanje okolinske dozvole te za ekocid kojem svjedočimo u Kreševu”, istakli su predstavnici Kreševskog građanskog pokreta.

Građani su se svakodnevno obraćali i nadležnoj inspekciji I pozivali ih na reakciju, međutim bez obzira na poslane dokaze o nelegalnom radu Tvornice vapna, od inspektora su konstantno dobijali isti odgovor - da oni znaju za taj slučaj i da i sami imaju problem sa tom kompanijom, ali nikada nisu rekli kada će izaći i po hitnom postupku zaustaviti nelegalan rad ove Tvornice vapna koja ugrožava živote građana.

Podsjećamo, ova tvornica vapna proizvodi krečnjak dopremljen iz kamenoloma u vlasništvu iste firme koju  je inspekcija zatvorila i donijela Rješenje  31.1.2019. o zabrani obavljanja rudarskih radova. Ova tvornice vapna kršila ne samo mjere iz prethodne okolinske dozvole koje bi trebale zaštiti okoliš, već se ugrožava i lokalno stanovništvo i genski fond tog područja te da je i Federalni vodni inspektor u septembru 2021. godine izrekao rješenje kojim se zabranjuje upotreba objekta i pogona koji se koriste u svrhu prerade mineralnih sirovina krečnjaka i dolomita, a iz tih objekata se vrši ispuštanje tehnološko otpadne vode i koriste se bez vodne dozvole sa lokacije "Rastovice i Krčevine“.

Također, Federalni vodni inspektor je nakon što je BFS d.o.o. nekoliko puta prekršila njegovo Rješenje kojim se „zabranjuje upotreba objekta i pogona koji se koriste u svrhu prerade mineralnih sirovina, krečnjaka i dolomita”, predao nadležnom Tužilaštvu čitav spis predmeta koji se tiču eventualnog onečišćenja okoliša i nepoštivanje upravnih mjera koje je izrekao Federalni vodni inspektor firmi BFS d.o.o. za rad tvornice vapna i kamenoloma u Kreševu.

"Mi ponavljamo da nećemo odustati -  iskoristit ćemo sve mogućnosti u ostvarenju svog cilja - nećemo stati dok se rad kamenoloma i Tvornice vapna u Kreševu ne dovede u okvire zakona", kazali su predstavnici Pokreta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti