Objavljen prateći dio dokumentacije, ministar poručuje: Nismo smanjili vodozaštitne zone

19.07.2022. 14:39 / Izvor: Akta.ba
vodozaštitna zona

Ministarstvo privrede KS objavilo je prateću dokumentaciju za Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta "Sarajevsko polje".

Ministarstvo privrede KS objavilo je prateću dokumentaciju za Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta "Sarajevsko polje".

"Nacrt privremene odluke objavili smo jer je naša praksa da sve što radimo dajemo na uvid javnosti. Zakonski nismo bili obavezni da ga objavimo prije završene procedure koja podrazumijeva usvajanje na Vladi, potom usvajanje na Skupštini, a tek nakon te procedure ide javna rasprava", poručio je danas ministar privrede KS Adnan Delić.

Napominje da je odluka Privremena jer je izvorište u nadležnosti oba entiteta, dakle Kanton Sarajevo ne može donijeti Odluku za cijeli sliv.

"Međutim, mi smo pripremili inicijativu Vladi Kantona Sarajevo da traži od Vlade FBiH da se zakoni o vodama usklade na nivou entiteta, da Vlada FBiH prenese nadležnost u ovom slučaju na Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH ili neko drugo prihvatljivo zakonsko rješenje kako bismo mogli zajedno provoditi aktivnosti na zaštiti ovog izvorišta. Jednostavno je, ako bude političke volje. Mi smo spremni i napravili smo prvi korak", navodi.

Dodaje da je Nacrt privremene odluke rađen po trenutno važećem Pravilniku o načinu utvrđivanja uslova za određivanje zona sanitarne zaštite i zaštitnih mjera za izvorišta vode za javno vodosnadbijevanje stanovništva objavljenog u Službenim novinama FBiH br. 88/12. što je jedina zakonska infrastruktura na osnovu koje je moguće donijeti odluku vezanu za izvorište. 

Budući da je Nacrt privremene odluke uzburkao javnost zbog mogućeg smanjenja obuhvata vodozaštitne zone, ministar tvrdi da nije i neće biti smanjena.

zona

"Dakle, nismo smanjili vodozaštitne zone; naprotiv Komisija je na dijelovima gdje je imala osnova predložila proširenje granica zona i pooštravanje mjera zaštite u zonama u odnosu na Pravilnik iz 2012. godine. Također, Komisija Ministarstva privrede u svom izvještaju traži hitnu izmjenu ovog Pravilnika u dijelu koji se odnosi na proširenje granica vodozaštitnih zona i pooštravanja mjera zaštite u njima, kao i daljnja, kontinuirana istraživanja Sarajevskog polja", ističe.

Podsjeća da je to akt na nivou Federacije i da nemaju nadležnost da ga mijenjanju, niti da donose akte koji će biti u suprotnosti s njim.

"Stoga, ponavljamo, izmjena ovog Pravilnika je jedna od prioritetnih mjera ukoliko želimo trajnu zaštitu izvorišta", napominje. 

Osim toga, Komisija je sugerirala kao jednu od prioritetnih aktivnosti i donošenje Odluke o zaštiti izvorišta na cijelom slivnom području, odnosno na teritoriju oba entiteta i time bi se Privremena odluka stavila van snage. Komisija je predložila i da se donese Program mjera s ciljem sprječavanja legalizacije nelegalnih objekata u zaštitnim zonama i niz drugih preporuka.

"Obzirom da smo sastavili Komisiju od najboljih stručnjaka iz ove oblasti mi smo u potpunosti saglasni sa prijedlozima Komisije i sigurni smo da su u najboljem interesu stanovnika Kantona Sarajevo. Ovo je životno važna oblast i zato molimo sve one koji imaju konkretne prijedloge da se ovaj Nacrt poboljša, svoje prijedloge pošalju na mp@mp.ks.gov.ba. poručio je Delić.

Stručna komisija koja je pripremila Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće "Sarajevsko polje"

1. Prof.dr Emina Hadžić, predsjednik, Univerzitet u Sarajevu – Građevinski fakultet

2. Prof. dr Muhamed Bajrić, zamjenik , Univerzitet u Sarajevu – Šumarski fakultet

3. Prof.dr Mirha Đikić, član, Univerzitet u Sarajevu – Poljoprivredno – prehrambeni fakultet

4. Prof.dr Ferid Skopljak, član, Federalni zavod za geologiju

5. Nermin Muzur, magistar uprave, član, načelnik Općine Iliža

6. Mr.sc. Zijada Redžić, dipl.ing.hem., član, predstavnik Federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva,

7. Kemal Starogorčić dipl.ing.šum., član, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo,

8. Eldar Buturović, dipl.ing.građ.,član, Ministarstvo komunalne privrede infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS,

9. Amela Kadić, dipl.ing.građ., član, KJKP „Vodovod i kanalizacije” d.o.o. Sarajevo,

10. Sanela Kodžić, dipl.ing.građ., član, Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo,

11. Nedžad Mekić, dipl.ing.građ., član, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo,

12. Enisa Macić, dipl.ing.građ., član, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti