Od spontane ideje, do pomjeranja granica: D-App bh. aplikacija uvrštena na mapu evropskih inovacija

20.07.2022. 16:16 / Izvor: Akta.ba
D-app

D-App aplikacija uvrštena na mapu evropskih inovacija, u kategoriji HealthTech (zdravstvo), potvrdili su kreatori aplikacije Kenan Suljić i Amina Madžak.

D-App aplikacija uvrštena je na mapu evropskih inovacija u kategoriji HealthTech (zdravstvo), potvrdili su kreatori aplikacije Kenan Suljić i Amina Madžak.

"Ovo je izuzetan primjer kvalitetnog rada, konekcija i ekspanzije naše priče diljem Evrope i ostatka svijeta. Posebnu vrijednost u svemu ovome nosi činjenica da niko iz moga tima nije bio inicijator kako bismo se našli na evropskoj mapi, nego smo isključivo od strane kreatora ove mreže prepoznati, uvaženi i dovoljno visoko rangirani da se nađemo rame uz rame sa najvećim državama i njihovim proizvodima", poručio je Kenan.

Ističe da je ovo trenutak u kojem svi trebaju biti ponosni, jer od male priče stvoriti svjetsku mrežu, nije mala stvar. "Mi bismo u narodu rekli, 'golemo je ovo'", kazao je Kenan. 

Nedim Čelebić, profesor Burch univerziteta u Sarajevu, od samog početka, bio je neizostavna podrška i prijatelj D-App projekta. 

"Mlada ekipa poduzetnika okupljena oko D-App poslovne ideje predstavlja inspiraciju svim mladim ljudima da se sa inovativnom idejom, timskim, te upornim radom može ostvariti veliki uspjeh u Bosni i Hercegovini.D-App je dokaz da svaka kriza može biti i prilika za kreiranje novih vrijednosti i beskrajno sam ponosan i počastvovan što mogu biti od pomoći ovoj sjajnoj ekipi na putu kreiranja inovativne kompanije koja adresira jedno od gorućih pitanja u svakom društvu, a posebno u Bosni i Hercegovini", kazao je on. 

Amina Madžak iz Konjica, jedna od kreatorica D-App aplikacije, kaže da je biti mladi poduzetnik, naročito u Bosni i Hercegovini, veoma izazovno, jer društvo nažalost nije naviklo na to da je nešto zapravo moguće. 

"Drago mi je da smo baš moj tim i ja uz podršku vrhunskih mentora dokazali da je moguće, a uvjereni smo da najbolji dani za našu aplikaciju tek slijede. Sretna sam zbog našeg postignuća i veoma zahvalna vama što pratite ovakve priče", kazala je Amina za Akta.ba. 

"Drago mi je tema mentalnog zdravlja ponovo stavljena u fokus, te da je rad D-App tima konačno međunarodno prepoznat. Smatram da će ovo velika odskočna daska za nas, te da dugoročno donosi velike benefite za naše korisnike. Ponosni smo na ovaj poduhvat koji nas motiviše da još više radimo na ovom projektu", dodaje Sejo Ivković, također jedan od kreatora aplikacije.

Podsjetimo, radi se o aplikaciji koju je prije dvije godine razvio tim mladih ljudi iz BiH - od Jablanice, preko Konjica i Donjeg Vakufa do Srebrenika i Sarajeva.

Pandemija korona virusa je donijela i mnoštvo tehnoloških inovacija, koje bi mogle imati veliki značaj. Amina podsjeća da je ona napravljena u svrhu borbe protiv depresije i drugih mentalnih poremećaja. Aplikacija pruža pomoć osobama na način da jednostavno i direktno povezuje oboljele i stručne osobe. 

 

d app

 

Prva aplikacija u zdravstvenom sistemu obećavala je uspjeh još na početku. 48 sati rada nakon puštanja u rad, nalazila se na 2. mjestu najbrže rastućih aplikacija na App Store, u kategoriji “edukacija”.

D-App je prva aplikacija na svijetu u ovom formatu i zasniva se na nekoliko osnovnih dijelova.

Predstavlja direktnu poveznicu između stručne osobe i oboljelog ili potencijalno oboljelog od depresije i drugih mentalnih poremećaja. Značaj se ogleda i u edukaciji, prevenciji i liječenju.

Edukacioni na jedinstven način upućuje korisnike o depresivnim poremećajima. Također, imaju priliku uvidjeti kako izgledaju depresivni poremećaji putem raznih animacija i na taj način uvidjeti problem. Aplikacija sadrži dio u kojemu se nalaze nalaziti podaci najbližih zdravstvenih ustanova, kao i stručnih, nadležnih osoba, koji će raditi na aplikaciji. 

Pored navedenog, svi korisnici putem chata mogu voditi konverzaciju sa stručnjakom i na taj način dobiti potreban savjet, pomoć ili poziv u zdravstvenu ustanovu, u zavisnosti od stadija u kojemu se osoba trenutno nalazi.

Inače, ideja o aplikaciji nastala je spontano, kada su se prijatelji i kolege dogovorili da odu zajedno na takmičenje koje je organizirao Internacionalni Burch univerzitet u Sarajevu. Tada se bh. pamet ujedinjuje i tim sastavljen od Kenana Suljića iz Srebrenika, Amine Madžak iz Konjica, Seje Ivkovića iz Jablanice, Muamera Galešića iz Donjeg Vakufa i Lamije Džaferović iz Sarajeva  prijavljuje na takmičenje sa svojom društveno-korisnom idejom.

Dvije godine kasnije postižu uspjeh koji pomjera granice. 

"Hvala od srca za svu podršku svima koji su nas prepoznali, a oni koji još uvijek čekaju magičan štapić za korak poboljšanja mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, neka dobro provjere što im njihove mlade generacije nude", poručuje Suljić.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti