Završena SolidWorks i SolidCAM edukacija za profesore mašinske grupe predmeta iz Tešnja

21.07.2022. 09:52 / Izvor: Akta.ba
mašinstvo

U Mješovitoj srednjoj školi Tešanj završen je drugi ciklus edukacija iz korištenja programskih rješenja za dizajniranje pomoću računara za profesore mašinske grupe predmeta u ovoj školi.

U Mješovitoj srednjoj školi Tešanj završen je drugi ciklus edukacija iz korištenja programskih rješenja za dizajniranje pomoću računara za profesore mašinske grupe predmeta u ovoj školi. Kroz edukaciju su profesori stekli znanja i uvide u aktuelna kretanja iz oblasti kompjuterski potpomognutih konstrukcija (CAD) i kompjuterski potpomognute proizvodnje (CAM), a kako bi što efikasnije mogli implementirati savremene nastavne planove i programe za zanimanja mašinski tehničar za CNC tehnologije i obrađivač materijala na CNC mašinama.

Prvi dio edukacije obuhvatio je stjecanje znanja i vještina iz programa SolidWorks Essentials. SolidWorks je jedno od najpoznatijih CAD rješenja u industriji koje omogućuje rad na kompleksnim projektima uz jednostavno i pristupačno korisničko sučelje (Interface). Drugi dio edukacije bio je usmjeren na SolidCAM, programsko rješenje za jednostavno i učinkovito programiranje CNC mašina u proizvodnji dijelova, ali i pomoć u svim operacijama proizvodnog ciklusa. Učesnici su također uspješno položili ispit (CSWA ispit) kojim su zaokružili edukaciju.

Iako se zbog pandemije i važećih epidemioloških mjera edukacija odvijala na daljinu, profesor Mješovite srednje škole Tešanj Sakib Ahmić, zadovoljan je ostvarenim ciljevima obuke. Izrada dijelova pomoću računara zahtijeva mnogo vježbanja i usavršavanja u programu koji se kontinuirano unaprjeđuje. „Tržište rada i od nas profesora zahtijeva da se prilagođavamo i učenicima i učenicama ponudimo aktuelna znanja iz ove oblasti“.

Mješovita srednja škola Tešanj je dobila računare sa pripadajućim mrežnim licencama za školu, dok je edukaciju za korištenje programskih rješenja SolidWorks i SolidCam, kao i pripremu za polaganje ispita provela kompanija Strojotehnika d.o.o. koja je ovlašteni zastupnik za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Obuka za profesore mašinske grupe predmeta u Mješovitoj srednjoj školi Tešanj je realizovana u okviru projekta „Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini“ kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke. Projekat podržava partnerske škole u uspostavljanju i realizaciji dualno organizovanog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta rada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti