Sastanak ŽRS i ŽFBiH: Transport robe željeznicama treba da je prvi izbor privrednicima

21.07.2022. 10:54 / Izvor: Akta.ba
željeznice

Transport robe željeznicama trebalo bi da u budućnosti bude prvi izbor privrednim subjektima, poruka je sa sastanka uprava Željeznica Republike Srpske i Željeznica Federacije BiH održanog u ponedeljak.

Transport robe željeznicama trebalo bi da u budućnosti bude prvi izbor privrednim subjektima, poruka je sa sastanka uprava Željeznica Republike Srpske i Željeznica Federacije BiH održanog u ponedeljak.

"U tom pravcu intenziviranjem saradnje željezničkih operatera treba da se prevaziđu tržišni poremećaji", saopšteno je iz Željeznica Republike Srpske.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica RS Željko Radić rekao je da postoji saglasnost da željeznički sektor i u doba globalnih poremećaja pokazuje svoj značaj, uspijeva da zadovolji potrebe privrede u Republici Srpskoj i FBiH te omogućava nesmetan protok robe u teretnom saobraćaju na području oba entiteta.

Radić je rekao da je na sastanku u Sarajevu analizirano trenutno stanje, a akcenat je stavljen na prevazilaženje prisutnih poremećaja na tržištu, realizaciji novih prevoza kao i zajedničke planove za naredni period.

On je istakao značaj dodatne angažovanosti i doprinosa željezničkih kompanija u očuvanju, rastu i razvoju privrede i ekonomije u oba entiteta, zbog čega je neophodno osigurati nesmetano funkcionisanje željezničkog sektora.

"Naši dalji angažmani zahtijevaju i planirana ulaganja u modernizaciju infrastrukturnih i voznih kapaciteta da bi prevoz robe funkcionisao u punom kapacitetu i iz godine u godinu se povećavao, što su i planovi Željeznica RS za naredni period", izjavio je Radić.

Na sastanku su Željeznice FBiH predstavljali generalni direktor Enis Džafić i direktor Sektora za istraživanje tržišta, prodaju i promociju Nedim Muftić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti