Đapo: Glavnom revizoru nećemo dozvoliti da uništi turističko-ugostiteljski sektor u FBiH

21.07.2022. 12:20 / Izvor: Fena
Edita Đapo

Ona podsjeća da se u toku najtežih valova pandemije koronavirusa, privreda borila za opstanak i puko preživljavanje.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici razmatrala i usvojila Informaciju o postupanju u vezi preporuka Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH, datih u lzvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva okoliša i turizma za 2021. godinu, kao i informaciju Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo reagirala je na dio ovog izvještaja, smatrajući neprihvatljivim zahtjeve revizora, koji ulaze u meritum kriterija koje je utvrdila Vlada FBiH kod dodjele pomoći privrednicima u turisičko-ugostitoljkom sektor, kako bi opstali u teškom razdoblju pandemije koronavirusa. Jedan od uvjeta, podsjetimo, bio je da nije bilo otpuštanja radnika.

No, određeni privredni subjekti smanjili su broj radnika, ali ne voljom poslodavaca, nego su u pitanju uposlenici koji su i sami dali otkaze, nalazeći druge poslove u međuvremenu, a bilo je i smrtnih slučajeva radnika. Uprkos tome, revizori su dali primjedbu da čak i u tim slučajevima privredni subjekti trebaju vratiti cijeli iznos primljene pomoći tokom pandemije, umjesto samo iznosa plata.

"Analizirajući takav revizorski izvještaj, kao profesorica ekonomskih nauka mogu reći kako je potpuno jasno da Ured za reviziju institucija u FBiH želi preuzeti ingerencije Vlade FBiH. Ured, naime, ne može biti nadležan da daje tumačenje Uredbe koju je donijela Vlada FBiH u toku pandemije COVID-19, a na osnovu koje je dodijeljena pomoć privredi, između ostalog, i turističko-ugostiteljskom sektoru. U Uredu za reviziju moraju shvatiti da jedini tumač Uredbe može biti Vlada FBiH koja je i donosila kriterije, a posao revizora je da provjeravaju da li se postupalo po tim kriterijima, a ne da oni tumače Vladine odluke", kaže ministrica Đapo.

Ona podsjeća da se u toku najtežih valova pandemije koronavirusa, privreda borila za opstanak i puko preživljavanje.

"Za to vrijeme uposlenici Ureda za reviziju radili su od kuće uz vrlo visoke, redovne i nesmanjene plate. Nekim poslodavcima koji su dobili pomoć Vlade FBiH se desilo da im je radnik preminuo, otišao u penziju, dao otkaz i otišao iz zemlje, istekao mu ugovor o radu, itd. Svaki korisnik finansijske pomoći je u vidu izjave naveo razloge i dostavio dokaze o smanjenju broja radnika, te vratio neisplaćene plate. Napojmljivo je da Ured sada nalaže Ministarstvu da tražimo povrat čitavog iznosa sredstava koje je dobio privredni subjekat iz turističko-ugostiteljskog sektora, po osnovu broja radnika i po osnovu prometa", navodi ministrica Đapo.

Ona potcrtava da je Ured za reviziju FBiH iznimno važna i potrebna institucija, ali ukoliko tamo rade kompetentni i objektivni revizori. Podsjeća i da građani i privreda u FBiH izdvajaju ogromne novce za rad Ureda, ali dodaje i kako je, “nažalost, očigledno da revizori nastupaju po političkim direktivama, ne krijući svoju pristrasnost i želju da diskreditiraju ministre iz određene političke partije”.

"Stoga pozivam Komisiju Parlamenta FBiH za reviziju da ispita sistematizaciju, način upošljavanja i političke veze revizora čija smo imena, prije njihovoh zaposlenja u Ured za reviziju, mogli gledati na plakatima tokom izborne kampanje", dodaje Đapo.

Također je pozvala Komisiju Parlamenta FBiH za reviziju da predloži novi zakon o reviziji, jer prema sadašnjem, niko ne može tužiti revizora za lažan iskaz ili zloupotrebu položaja, nego može samo uložiti prigovor glavnom revizoru.

"Međutim, on se ne uključuje u svoj posao, jer da se uključuje uradio bi barem jednom nešto povodom primjedbi revidirane institucije. Revizori naprosto ne nose nikakvu odgovornost, nikom ne odgovaraju, politički su instruisani, a nedostaje im stručnosti i znanja", navodi ministrica Đapo.

Ona je pozvala i Udruženje poslodavaca FBiH da objasni revizorima kako privredni subjekti moraju raditi u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, ali i Udruženje revizora da “poduče revizore u Uredu o značenju osnovnih ekonomskih termina”.

"Na kraju, kao ministrica, mogu samo poručiti glavnom revizoru Dževadu Nekiću da neće uspjeti u naumu da uništi turističko-ugostiteljski sektor. To mu nećemo dozvoliti", poručila je ministrica Đapo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti