Za razliku od RS, adresa stanovanja i matični broj radnika nije zabranjen na platnim listama u FBiH

21.07.2022. 14:33 / Izvor: Akta.ba
platna lista

Također su dodali da Agencija do sad nije izvršila analizu propisa kojim je utvrđen sadržaj platne liste u Federaciji Bosne i Hercegovine.

S obzirom na Rješenje koje je donijela Agencija za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine i time zabranila da se na platnim listama radnika u Republici Srpskoj stavljaju njihovi matični brojevi i adresa stanovanja, portal Akta je kontaktirao Agenciju s upitom da li će se isto desiti i u Federaciji.

"Vezano za vaš upit, obavještavamo vas da Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH do sada nije zaprimila prijavu ili prigovor, niti je vodila upravni postupak u odnosu na zakonitost obrade osobnih podataka u platnoj listi u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao što je to bio slučaj za sadržaj platne liste u Republici Srpskoj", pojasnili su iz Agencije. 

Također su dodali da Agencija do sad nije izvršila analizu propisa kojim je utvrđen sadržaj platne liste u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Da podsjetimo, do zabrane unosa adrese i matičnog broja na platne liste u RS je došlo iz razloga jer je Agencija procijenila da se stvara neopravdan rizik od zloupotrebe ličnih podataka, te da se narušava privatnost radnika.

"Zabranjuje se svim pravnim i fizičkim licima/obrtnicma, javnim organima i institucijama u Republici Srpskoj da u obrascima pismenog obračuna plate (platne liste) upisuju jedinstveni matični broj (JMB) i adresu radnika. Nalaže se Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske da obavijesti subjekte iz tačke I ovog rješenja o izdatoj zabrani, te da preduzme sve mjere, uključujući i normativne, s ciljem provođenja izdate zabrane", navedeno je u Rješenju Agencije. 

Agencija je analizom Zakona o radu ustanovila kako on ne propisuje obradu matičnog broja u okviru pismenog obračuna plate, te da zbog toga Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske nije imalo zakonski osnov da takvu obradu propiše pravilnikom.

" Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH je na osnovu prijave provela postupak po službenoj dužnosti u Predmetu upisivanja jedinstvenog matičnog broja i adrese zaposlenih u obrascima pismenog obračuna plate, čija je obrada propisana Pravilnikom o sadržaju pismenog obračuna plate Ministarstva rada i boračko- invaliske zaštite Republike Srpske. Shodno utvrđenom činjeničnom stanju Agencija je 07.06.2022. donijela Rješenje", rekli su za portal Akta. 

E.S.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti