Trebinjski vatrogasci najavljuju tužbe: Povećanje plate nije dobra volja nego zakonska obaveza

22.07.2022. 07:43 / Izvor: Akta.ba
vatrogasci

Još u januaru mjesecu Sindikat uprave Republike Srpske sa resornim ministrom potpisao je izmjene i dopune kolektivnog ugovora, po kome svi vatrogasci, od Trebinja do Novog Grada, imaju početni koeficijent 10, 94.

Još u januaru mjesecu Sindikat uprave Republike Srpske sa resornim ministrom potpisao je izmjene i dopune kolektivnog ugovora, po kome svi vatrogasci, od Trebinja do Novog Grada,  imaju početni koeficijent 10, 94.

Kada se na cijenu rada, koja u Trebinju iznosi 120 KM, dodaju naknade za noćni rad, dodatak za rad u otežanim uslovima, minuli rad i svi ostali dodaci, plata vatrogasca u Trebinju, po zakonu, ne bi smjela da bude manja od 1 200 KM. Trebinjski vatrogasci tvrde da to u ovoj lokalnoj zajednici nije ispoštovano. Svoja prava tražiće na sudu.

"Zaposleni u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici na dan 20.07.2022. godine, na osnovu platnih listi su utvrdili da nemaju uvećanje na osnovu radnog mjesta sa povećanim rizikom. Poslodavac ne želi da donese Akt o procjeni rizika za šta će posebno biti utvrđena odgovornost. Iznos plata koje su objavljene putem medija pod kontrolom gradonačelnika, se pokazao kao bacanje prašine u oči i vatrogascima i građanima. Plate nisu dostigle ni najavljeni iznos, niti je povećan rizik na radu obračunat. Po Gradskoj upravi TVJ nije radno mjesto sa povećanim rizikom. Ako su najave primanja bile javno objavljene u medijima, tražimo to isto za direktore JU i načelnike odjeljenja. Vatrogasci traže samo ono što je potpisano od strane Sindikata uprave i svoju dalju borbu će nastaviti pravnim putem", saopštili su iz TVJ Trebinje.

Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić kaže za "Jadran Trebinje" da je upoznat sa situacijom u Trebinju i da će Vatrogasno-spasilačkoj jedinici pružiti podršku.

"Ja sam se toliko mjeseci borio da konačno riješimo njihov status i sigurno neću dozvoliti da neko svojim neodgovorim ponašanjem uskrati pravo bilo kom vatrogascu u RS. Povećanje plate nije nikakva dobra volja gradske uprave, te izmjene su stupile na snagu 11.  februara i od tog dana vatrogasci imaju zakonsko pravo na koeficijent 10,94 i uvećanje plate. Tužba će se, ukoliko je bude, odnositi na period od 11. februara", rekao je Marić za „Jadran Trebinje“.

Vatrogasci potvrđuju da će  potraživati zakonske plate po posebnom kolektivnom ugovoru od februara mjeseca i to sa zateznim kamatama i troškovima suđenja.
Komentar smo pokušali dobiti od gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, kao i komandira TVJ Trebinje Zdravka Kašikovića, ali oni nisu odgovarali na naše pozive.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti