Potpisan Operativni sporazum za realizaciju projekta podrške fitosanitarnom sektoru

22.07.2022. 07:54 / Izvor: Akta.ba
fotosanitar

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac potpisao je danas u italijanskom gradu Bariju Operativni sporazum za implementaciju projekta.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac potpisao je danas u italijanskom gradu Bariju Operativni sporazum za implementaciju projekta “Nove aktivnosti za podršku fitosanitarnom sektoru u Bosni i Hercegovini u cilju usklađivanja s EU standardima - PHYTO-BiH”.

Projekt implementira Međunarodni centar za napredne Mediteranske agronomske studije - Mediteranski agronomski institut u Bariju (CIHEAM Bari) zajedno s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Upravom za zaštitu zdravlja bilja BiH i partnerima iz Italije i BiH. 

"Suština i cilj ovog projekta, vrijednog oko 1,2 miliona eura, je jačanje fitosanitarnog sistema u BiH i njegovo postepeno usklađivanje s pravnom stečevinom EU. Njegova realizacija posebno je značajna zbog usklađivanja tehničkih i organizacijskih vještina i nadležnosti tijela odgovornih za fitosanitarnu dijagnozu i fitosanitarne kontrole i inspekcije s EU standardima", naglasio je ministar Košarac prilikom današnjeg sastanka s rukovodstvom Instituta.

On je naveo da su direktni korisnici projekta ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske i Federacije BiH, nadležno odjeljenje Vlade Brčko distrikta, te Poljoprivredni institut RS, Fitosanitarna laboratorija Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci, Federalni zavod za poljoprivredu, Federalni agro-mediteranski zavod, te Republička uprava za inspekcijske poslove RS, Federalna uprava za inspekcijske poslove i Inspektorat Vlade Brčko distrikta.

Razgovarano je i o drugim projektima koje Institut realizira u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i entitetskim ministarstvima nadležnim za sektor poljoprivrede.

"Zahvalni smo našim partnerima iz Instituta u Bariju na projektima koji znače podršku poljoprivrednom sektoru. Jedan od njih je i projekat održivog ekonomskog razvoja i zaštite okoline u područjima s prirodnim ograničenjima. Vrijednost ovog projekta je 2,4 miliona eura i implementirat će se u deset općina u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. U planu su i projekti ’Green and Healthy’, koji će pomoći brendiranju i promociji domaćih proizvoda, kao i projekat koji se tiče zaštite biodiverziteta. Ukupna vrijednost sva četiri projekta je devet miliona eura", naveo je ministar Košarac.

Informirao je sagovornike da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima koordinirajuću ulogu u oblasti poljoprivrede, koja je u primarnoj ustavnoj nadležnosti entiteta, kao i da vlade RS i Federacije BiH vode adekvatne i odgovorne politike pomoći i podrške ovom sektoru.

"Naša opredijeljenost je da štitimo i unapređujemo domaće poljoprivrede kapacitete kroz otvaranje novih tržišta, ispunjavanje evropskih standarda i promociju domaćih proizvoda", poručio je ministar Košarac.

Na sastanku je ukazano i na naučnu saradnju koju Institut u Bariju ostvaruje s univerzitetima u RS i Federaciji BiH. S tim u vezi, ministar Košarac je ocijenio da su to primjeri pozitivne i korisne prakse, koju je potrebno jačati i unapređivati u budućnosti.

Predstavnici Instituta u Bariju danas su prihvatili poziv ministra Košarca da u septembru ove godine posjete BiH, te je dogovoreno da naredni sastanak bude održan u Trebinju, uz učestvovanje predstavnika resornih entitetskih ministarstava, privrednog sektora, te Odsjeka za agromediteranske kulture Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Usaglašeno je također da u okviru radne posjete bude organiziran i susret s proizvođačima vina u hercegovačkoj regiji - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti