Livnica u Banjoj Luci nastavlja raditi iako do kraja nije izvršen nalog inspekcije

23.07.2022. 08:24 / Izvor: SRNA
livnica

Livnica čelika Livar Jelšingrad kojoj je u ponedjeljak inspekcija zabranila rad zbog štetnog uticaja na životnu sredinu nastavlja djelatnost.

Livnica čelika Livar Jelšingrad kojoj je u ponedjeljak inspekcija zabranila rad zbog štetnog uticaja na životnu sredinu nastavlja djelatnost. To je zaključak nakon sastanka odrzanog u područnom odjeljenju Privredne komore Banja Luke. Na sastanku se tražilo hitno rješenje za izlazak iz problema u kojem se zateklo ovo preduzeće.

Preduzeću je omogućena je probna proizvodnja, nakon što je otklonilo oko 90 odsto nedostataka na filterima i zastakljivanju hala koje je ovom preduzeću naložila inspekcija, saopštio je predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić.

"Neophodno je da se pusti probna proizvodnja kako bi se radovi provjerili i da preduzeće ispoštuje ranije ugovore prema kupcima", rekao je Račić novinarima, nakon sastanka predstavnika ovog preduzeća, Područne privredne komore i Sindikata metalske industrije Republike Srpske kojem su prisustvovali i predstavnici nadležnih ministarstava. 

Direktor "Jelšingrad livar livnica čelika" Miodrag Brdar rekao je da je preduzeće otklonilo većinu nedostataka koje je naložila inspekcija, jer je interes rukovodstva preduzeća da bude zaštićeno zdravlje radnika i građana. 

On je rekao da su urađena sva moguća zastakljivanja do strane zgrada i naselja, zatvaranja objekta iznad topione, kompletno mijenjanje ventilacije, te sanacija filtera. 

"Uvjeren sam da ćemo se nakon pet dana prekida rada i proizvodnje vrlo brzo konsolidovati i nastaviti normalan proces proizvodnje", istakao je Brdar. 

On je rekao da Livnica ima ugovorenog posla u vrijednosti od osam miliona KM, dok pričinjena šteta zbog obustave rada u proteklih pet dana preduzeća iznosi 250.000 KM. 

Brdar je rekao da su urađena sva ispitivanja te da nalazi pokazuju da su sve štetne materije u granicama dozvoljenog u preduzeću. 

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić rekao je novinarima da je važno da se u ovom slučaju čuva zdravlje radnika ovog preduzeća i građana, a s druge strane da se očuva proizvodnja i radna mjesta u livnici. 

Inspektorat Republike Srpske je 18. jula zabranio preduzeću "Jelšingrad livar livnica čelika" iz Banja Luke topljenje i livenje čelika u svim instalisanim kapacitetima, odnosno pećima. 

Ovom preduzeću zabranjeno je obavljanje svih djelatnosti koje prouzrokuju nekontrolisanu emisiju neugodnih mirisa i disperziju polutanata u atmosferu, saopšteno je ranije iz Inspektorata. 

Zabrana je sprovedena odmah, a trajaće do potpunog otklanjanja emisije neugodnih mirisa i disperzije polutanata u atmosferu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti