Informatičar radi i kao knjigovođa: Niz propusta u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH

25.07.2022. 09:12 / Izvor: Glas Srpske
revizija

Zapošljavanje bez konkursa, zloupotreba angažovanja radnika po osnovu ugovora o djelu, propusti u javnim nabavkama, te neusvajanje liste esencijalnih lijekova, samo su neke od zamjerki koje su revizori iznijeli na rad Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za prošlu godinu.

Zapošljavanje bez konkursa, zloupotreba angažovanja radnika po osnovu ugovora o djelu, propusti u javnim nabavkama, te neusvajanje liste esencijalnih lijekova, samo su neke od zamjerki koje su revizori iznijeli na rad Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za prošlu godinu.

Kancelarija za reviziju institucija BiH navela je da Agencija za lijekove nije usaglasila Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji sa odlukama Savjeta ministara.

"Određeni broj lica, pored poslova radnog mjesta na koja su raspoređeni, po nalogu direktora obavlja i druge poslove. Tako na primjer referent specijalist za informatičke poslove angažovan je i na poslovima materijalnog knjigovodstva, dok tehnički sekretar direktora obavlja poslove u vezi s javnim nabavkama", naveli su revizori.

Istakli su da je takvo stanje zbog ograničenog zapošljavanja te nedostataka važećeg pravilnika o unutrašnjoj organizaciji kojim određeni poslovi nisu sistematizovani na adekvatan način.

Revizori su u češljanju knjiga Agencije utvrdili da je u 2021. godini bilo zapošljavanja na određeno vrijeme bez konkursa, ali i angažovanja lica po osnovu ugovora o djelu za poslove koji se nalaze u opisu radnih mjesta utvrđenih Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji.

"Tokom godine tri lica su angažovana na određeno vrijeme bez sprovođenja konkursa. Ugovori o radu sa tim licima zaključivani su na dva, odnosno tri mjeseca uz povremene prekide između angažmana od minimalno pet dana", naveli su revizori te podvukli da se nisu uvjerili da je zapošljavanje na određeno vrijeme vršeno zbog hitnosti i nepredviđenog povećanja posla s obzirom da se angažovanje tih lica vrši već duže.

Imali su zamjerke i na zapošljavanje po osnovu ugovora o djelu, a po tom osnovu utrošeno je 20.896 KM i to za sedam osoba. 

"Neto naknade za rad po osnovu ugovora o djelu isplaćivane su u iznosima od 200 KM do 1.600 KM. Jedna osoba koja je bila angažovana po ovom osnovu je nakon javnog oglasa primljena na mjesto državnog službenika, dok je jedna angažovana kao zaposlenik po osnovu ugovora o radu bez sprovođenja konkursa", navedeno je u nalazu revizora.  

Poslovi za čije obavljanje su angažovane osobe na osnovu ugovora o djelu su sistematizovani i redovni poslovi iz nadležnosti Agencije, zbog čega su revizori naglasili da Agencija angažovanje lica po ugovoru o djelu vrši samo za konkretne poslove koji nisu redovni i sistematizovani.

Agencija kod testiranih postupaka nabavki nije zahtijevala garancije za ozbiljnost ponude i za izvršenje ugovora, pa su revizori u svojim nalazima preporučili upravi Agencije da kod značajnih nabavki zahtijeva garancije u cilju umanjenja rizika od neprofesionalnog ponašanja ponuđača.

Revizori su podsjetili i da još uvijek nije usvojena lista esencijalnih lijekova u BiH, a usvajanje tog akta pored zakonske obaveze, ima i veliku važnost za zdravstveni i socijalni sistem u BiH. Posljedica neusvajanja navedenog akta je nejednaka dostupnost građanima BiH minimuma lijekova koji se propisuju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i minimum lijekova u bolničko zdravstvenoj zaštiti.

Zahtjev

Revizori su naveli i da je Agencija za lijekove BiH u aprilu 2021. godine, uz sva potrebna mišljenja, uputila Savjetu ministara zahtjev za zanavljanje četiri radna mjesta, te je u martu 2022. godine, takođe upućen novi zahtjev za zanavljanje deset radnih mjesta. Savjet ministara BiH nije odgovorio na zahtjeve Agencije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti