Vijeće ministara BiH zatražilo pomoć susjednih i drugih zemalja u gašenju požara

26.07.2022. 11:34 / Izvor: Akta.ba
Požar

Savjet ministara BiH jednoglasno je donio Odluku o dopuni Odluke o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje u gašenju požara, koju je predložilo Ministarstvo bezbjednosti.

Savjet ministara BiH jednoglasno je donio Odluku o dopuni Odluke o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje u gašenju požara, koju je predložilo Ministarstvo bezbjednosti.

Dopunom Odluke zatražena je međunarodna podrška u gašenju požara u vidu vatrogasnih snaga, sredstava i letjelica za gašenje požara iz zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina ima potpisane sporazume i memorandume o saradnji u zaštiti i spasavanju, te letjelica kroz procedure Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije (EU).

Na ovaj način Savjet ministara BiH dopunio je prošlosedmičnu odluku kojom je zatražio od Republike Hrvatske međunarodnu pomoć u vidu slanja letjelica (kanadera) sa posadom radi pomoći u gašenju požara u BiH.

Traženje šire međunarodne podrške u gašenju požara u BiH  iz zemlje i vazduha uslijedilo je nakon eskalacije požara u BiH, naročito na području opštine Posušje - Nacionalni park "Blidinje", te područja Parka prirode "Sutjeska".

Požare u BiH iz vazduha gase helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Helikopterski servis Republike Srpske i kanader Ratnog vazduhoplovstva Republike Hrvatske.

Odluka o dopuni Odluke o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje u gašenju požara biće objavljena u "Službenom glasniku BiH", a važiće dok traje opasnost od požara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti