Poreska uprava RS podnijela tužilaštvima 16 izvještaja zbog štete od 2,9 miliona KM

27.07.2022. 08:42 / Izvor: SRNA
poreska uprava

Poreska uprava Republike Srpske je u prvoj polovini ove godine nadležnim tužilaštvima dostavila 16 izvještaja protiv poreskih obveznika.

Poreska uprava Republike Srpske je u prvoj polovini ove godine nadležnim tužilaštvima dostavila 16 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetili budžet Srpske za 2,9 miliona KM.

"Od ukupnog broja, dva izvještaja su podnesena Posebnom odjeljenju Republičkog javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije i najtežih oblika privrednog kriminaliteta, osam izvještaja Okružnom tužilaštvu Banjaluka, po dva izvještaja okružnim tužilaštvima u Doboju i Bijeljini, te po jedan izvještaj okružnim tužilaštvima u Prijedoru i Istočnom Sarajevu", saopšteno je iz Uprave.

U saopštenju se navodi da su inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima u tom periodu, njih 15, podnijeli zbog sumnje da je izvršena utaja poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 2.837.419 KM štete za budžet Srpske.

U prvoj polovini ove godine Poreska uprava RS je nadležnom tužilaštvu podnijela i jedan izvještaj protiv odgovornog lica zbog sumnje u postojanje krivičnog djela nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica, sa štetom po budžet u iznosu od 56.474 KM.

Iz Poreske uprave RS navode da su službenici Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove u periodu januar-jun, osim podnesenih izvještaja nadležnim tužilaštvima, radili i brojne druge poslove i zadatke iz svoje nadležnosti.

Tako su, između ostalog, sproveli brojne radnje po zahtjevima sudova i tužilaštava, uzeli 113 izjava, izvršili 28 analiza poslovanja preduzeća, dok je aktivno rađeno i na međunarodnoj razmjeni informacija sa institucijama Austrije, Srbije, Italije i Slovenije, kao i na razmjeni informacija sa institucijama Republike Srpske i BiH.

"Takođe, izvršen je i znatan broj informativnih kontrola i drugih radnji iz djelokruga rada ovog odjeljenja, koje funkcioniše u okviru Sektora za kontrolu, istrage i obavještajne poslove Poreske uprave", navodi se u saopštenju.

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić rekao je da ovi podaci pokazuju da je i u ovoj godini nastavljen intenzivan rad inspektora na terenu.

"Inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove će i u narednom periodu, u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, nastaviti rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske", naglasio je Maričić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti