Greška na pomolu: Sarajevski vatrogasci dobijaju uniformu na kojoj će se štampati pogrešan grb?

27.07.2022. 14:02 / Izvor: Akta.ba
vatrogasci

Foto: Intervencijska uniforma nabavljena 2018. godine

Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo raspisala je početkom ovog mjeseca tender za nabavku vatrogasne uniforme.

Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo raspisala je početkom ovog mjeseca tender za nabavku vatrogasne uniforme vrijedne više od 150.000 KM, saznaje Akta.ba. 

Radnu vatrogasnu uniformu čine kapa, košulja, pantalone, bluza, majica, cipele, vuneni džemper, te vjetrovke. 

U tenderskoj dokumentaciji je decidno opisano kako treba da izgleda sva nabrojana uniforma. Između ostalog, navodi se da je na lijevom rukavu vjetrovke 5 cm od gornjeg ruba našiveno  obilježje jedinice izrađeno na platnenoj podlozi, unutar koje se nalazi grb vatrogasne jedinice. 

"Na desnom rukavu 5 cm od gornjeg ruba našiveno je obilježje kantona, grada i opšine ovisno o nivou vlasti kome pripada vatrogasna jedinica", navodi se.

Čitajući tendersku dokumentaciju uočili smo grešku, koja može puno koštati. Naime, ugovorni organ dostavio je ponuđačima pogrešno obilježje, odnosno grb Kantona Sarajevo u plavo-crvenoj boji.

Dugogodišnja upotreba neispravnog grba Kantona Sarajevo do sada je uočena nebrojeno puta, od postera, plakata, bilborda, oficijelnih dokumenata, institucija.

Svako ispravljanje greške i nemarnosti plaćaju građani, a do sada nisu poduzete nikakve odgovornosti i sankcije za duplo utrošen javni novac prilikom ispravljanja.

Rok za prijem ponuda bio je do danas, 27.07.2022. godine, kada je zakazano i otvaranje ponuda, nakon čega će biti poznato ko su ponuđači. Civilna zaštita KS će nakon prijema, otvaranja i analize ponuda provesti e-aukciju, za svaki lot posebno, o čemu će Akta.ba naknadno izvijestiti. 

Budući da smo na vrijeme uočili "grešku", vjerujemo da će Civilna zaštita KS na vrijeme reagovati, te da sarajevski vatrogasci na uniformama neće nositi pogrešan grb.

 

tenderska logo

 

Foto: Grb Kantona Sarajevo i profesionalne vatrogasne jedinice dostavljen u tenderskoj dokumentaciji 

 

Inače, gledajući arhivu nabavki na portalu Akta.ba, nove intervencijske uniforme vatrogasci-pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice zadnji put su dobili prije četiri godine i to nakon 13 godina čekanja.

Tada se radilo o kompletu za vatrogasce, koji se sastojao od zaštitnih čizama, pantalona i jakne, koje nose najbolje vatrogasne jedinice svijeta. Nakon provedenog postupka javne nabavke, tender vrijedan 387.200 KM 2018. godine dobile su firme FIRING d.o.o. Visoko i Rosenbauer d.o.o.

Nakon toga, Kantonalna uprava civilne zaštite je početkom ove godine nabavila radnu vatrogasnu uniformu u vrijednosti oko 5.000 KM, koju je isporučio Euro Vez d.o.o. Tešanj.

Vatrogasne uniforme za šumske požare vrijednu oko 12.000 KM, nabavili su krajem prošle godine. Ovu uniformu isporučio je Vatro-Promet d.o.o. Banja Luka.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti