Osigurana sredstva za nabavku udžbenika za novogradske učenike od I do IV razreda

29.07.2022. 11:37 / Izvor: Akta.ba
sjednica novi grad

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo rebalans budžeta za 2022. godinu.

Na 17. sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo koja je održana jučer usvojene su izmjene i dopune budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za 2022. godinu. Izmjene i dopune pored postojećih projekata obuhvataju i niz novih stavki koje su uvrštene kroz rebalans budžeta Općine Novi Grad Sarajevo. Pored ostalog, rebalansom su obezbijeđena i sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike od I do IV razreda osnovnih škola. Dakle, svi osnovci u općini Novi Grad Sarajevo će imati besplatne udžbenike za nadolazeću školsku godinu.

Također, osigurana su sredstva za izgradnju stambenog objekta u ulici Nusreta Prohića u naselju Buča Potok, koji izgorio u požaru u augustu prošle godine. Dio sredstava za izgradnju objekta obezbijedila je i Vlada Kantona Sarajevo.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Mirza Selimbegović, kazao je da je na današnjoj sjednici jedna od najvažnijih tačaka rebalans budžeta, koji je značajno rebalansiran s obzirom da je došlo do velikog povećanja prihoda.

"Najviše se odrazilo da imamo povećanje prihoda od poreza, tako da smo napravili rebalans budžeta za nekoliko postojećih projekata i nekoliko novih stavki koje smo uvrstili. Najprije bih istakao ovu za udžbenike za osnovnu školu, gdje su za naše osnovce iz Novog Grada, našom odlukom obezbijeđena sredstva za nabavku udžbenika od I do IV razreda", kazao je Selimbegović.

Emir Dedović, pomoćnik načelnika za finansije kazao je da je u zadnjih nekoliko godina rebalans budžeta najbrže usvojen, s obzirom na to da praksa, kada su u pitanju javne finansije, predviđa donošenje rebalansa u septembru ili oktobru.

"Mi smo spremni na dodatni napor kako bi obezbijedili dodatna sredstva za određene projekte koji su nam u toku ili koje je ekonomska kriza ugrozila povećanjem cijena i procjenama određenih projekata, kako bi ih mogli realizirati. Vrlo je važno kazati da smo preuzeli određene aktivnosti kada su u pitanju konkretni projekti u Općini Novi Grad, kao što je rješavanje stambenog objekta, koji je izgorio u požaru, zbog čega su ljudi ostali bez svojih domaćinstava u ulici Nusreta Prohića. Ovim rebalansom ćemo završiti sve one projekte koje smo već planirali u 2022. godini za naše građane", kazao je Dedović.

Stanje sigurnosti i aktivnosti Četvrte policijske uprave u prvih šest mjeseci u 2022. godini.

O stanju sigurnosti i aktivnostima Četvrte policijske uprave Novi Grad za prvih šest mjeseci 2022. godine, Općinsko vijeće informisao je komandir Četvrte PU Novi Grad Sarajevo Željko Klisara.

"Evidentno je da je u toku prvih šest mjeseci 2022. godine, u odnosu na isti vremenski period 2021. godine, došlo do smanjenja broja događaja sa obilježjem krivičnog djela za 44 slučaja. Najveći broj događaja sa obilježjem krivičnog djela je u oblasti imovinskih delikata, kao što su teške krađe u kojima su najčešći objekti napada stanovi, kuće, vikendice, poslovni objekti i sl. Također, primjećen je smanjen broj događaja sa obilježjima krivičnog djela razbojništva, što predstavlja jedan od najizraženijih problema na području Kantona Sarajevo", kazao je Klisara.

Dodao je da su od strane unutrašnjih organizacionih jedinica Policijske uprave Novi Grad Sarajevo evidentirane 704 saobraćajne nezgode, odnosno 76 saobraćajnih nezgoda manje u odnosu na isti vremenski period 2021. godine. Broj nesreća sa obilježjem krivičnog djela tokom prvog polugodišta 2022. godine smanjene su za jedan slučaj u odnosu na prethodnu godinu, dok je broj nezgoda sa smrtnim posljedicama veći za dva slučaja u ovoj godini. Najčešći počinioci prekršaja su vozači starosne dobi od 25 do 35 godina.

Vijeće je informisano o radu KJKP "GRAS" d.o.o. na području Općine Novi Grad Sarajevo.

Generalni direktor tog preduzeća Senad Mujagić kazao je da je izvještaj veoma loš s obzirom da se odnosi na 2021. godinu. U 136 godina postojanja preduzeća ”GRAS”, kad se izuzmu godine agresije, ovo je najgora godina što se tiče ovog preduzeća.

"Problemi sa kojima se preduzeće KJKP "GRAS" suočava u svom radu već duži period, a odnose se na blokade računa, nedovoljan broj vozila, problem nabavke vozila, rezervnih dijelova i dugotrajnim procedurama nabavke kojima podliježe ovo preduzeće. Rezultat izvještaja ne može zadovoljiti prevozne zahtjeve građana Kantona Sarajevo i Općine Novi Grad Sarajevo. Najviše linija na području Novog Grada je "izgubljeno". Što se tiče aktivnosti koje se trenutno provode, to je proces nabavke 10 autobusa na LPG pogon. Planom nabavki predviđena je i nabavka vozila, te se nadamo da će preduzeće uspjeti realizovati iste bez obzira na komplikovanost procedure nabavke", kazao je Mujagić.

Dodao je da se nada da će Vlada KS i Ministarstvo saobraćaja KS, sa lokalnim zajednicama – općinama u saradnji sa KJKP ”GRAS” raditi na poboljšanju prijevoza kako na ovom području, tako i na ostalim područjima u 2022. godini.

Na 17. radnoj sjednici Općinskog vijeća usvojeni su i prijedlog Odluke o rasporedu sredstava za finansiranje projekata u svrhu održivog povratka za 2022. godinu, kao i prijedlozi odluka i rješenja iz imovinsko-pravne oblasti.

Također, usvojena je i informacija o realizaciji Programa rada Općinskog vijeća za prvih šest mjeseci u 2022. godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti