Ozvaničen završetak radova: Pogledajte kako izgleda most na Savi koji spaja BiH i Hrvatsku

30.07.2022. 08:45 / Izvor: Akta.ba
most gradiška

Evropska unija je sufinancirala izgradnju mosta s 3.2 miliona eura bespovratnih sredstava koja su kombinovana sa 5.6 miliona eura povoljnog kredita od Evropske investicijske banke.

Obilježavanje završetka radova na prekograničnom mostu u Gradišci, jednom od najvažnijih projekata na rijeci Savi koji povezuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, održan je sinoć. 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ekao je da je dugo čekana realizacija projekta izgradnje mosta na Savi ostvareni san mnogih generacija na ovim prostorima, te da će sve to saobraćajno rasteretiti Gradišku i omogućiti razvoj ovih krajeva, prenosi RTRS.

Dodik je rekao da je srećan što je ovaj projekat završen uprkos brojnim opstrukcijama i istakao da ovo pokazuje sposobnost Srpske.

Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara BiH Vojin Mitrović rekao je da je most na Savi u Gradišci veliki i ozbiljan projekat koji će omogućiti da Republika Srpska ima putnu konekciju sa Srbijom preko Hrvatske, te da će omogućiti njen dalji razvoj.

Mitrović je rekao da će ovaj most saobraćajno rasteretiti Gradišku, te obezbijediti povezivanje Srpske i BiH sa EU i zapadnim Balkanom.

Ministar saobraćaja i veza Repubike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je da je most na rijeci Savi u Gradišci izgrađen u roku i kvalitetno.

Ćorić je rekao u Gradišci, gdje je danas svečano ozvaničen završetak izgradnje mosta preko rijeke Save čija je procijenjena vrijednost 19,54 miliona evra, da je ostalo da budu urađene komunikacije kroz Hrvatsku.

On je zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Slobodan Stanarević izrazio je želju da se, kada Hrvatska bude izgradila pristupne saobraćajnice, u Srpsku i BiH vraćaju ljudi svih struka i nacija.

Procijenjena vrijednost gradnje mosta na rijeci Savi iznosi 19,54 miliona evra, a za ovaj projekat odobren je i grant Evropske komisije putem Investicionog okvira za zapadni Balkan u iznosu od 6,8 miliona eura. 

"Obilježavanju završetka radova na prekograničnom mostu u Gradišci, jednom od najvažnijih projekata na rijeci Savi koji povezuje BiH i Hrvatsku prisustvovao je šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero. EU je sufinansirala gradnju ovog mosta sa 3.2 miliona eura bespovratnih sredstava" saopštila je Delegacija EU u BiH

Evropska unija je sufinancirala izgradnju mosta s 3.2 miliona eura bespovratnih sredstava koja su kombinovana sa 5.6 miliona eura povoljnog kredita od Evropske investicijske banke.  

Most će povezivati ​​autocestu BiH s brzom cestom u Hrvatskoj koja je u izgradnji, a koja će ići od granice s Bosnom i Hercegovinom preko Okučana do granice s Mađarskom. Ceremoniji povodom završetka radova će prisustvovali šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero i mnogi zvaničnici iz političkog, kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine i Hrvatske kao i građani Gradiške.

"Ovaj most će donijeti mnoge prednosti građanima, ekonomiji, kao i cijeloj regiji Zapadnog Balkana, ali i Evropskoj uniji. Mogućnost bržeg i sigurnijeg putovanja i prevoza roba, udobnijeg putovanja na posao, jedno je od naslijeđa moderne Evrope i ti standardi moraju biti dostupni svima. Zbog toga Evropska unija finansira mnogobrojne infrastrukturne projekte za razvoj sektora transporta i komunikacija u BiH i spremni smo nastaviti u tom pravcu", kaže Ellero.

Nakon što bude otvoren za promet, most u Gradišci značajno će smanjiti vrijeme čekanja na granici i omogućiti brži i sigurniji put za građane i poslovanje u BiH i regiji, što će poboljšati razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Projekat je važan korak ka integraciji Zapadnog Balkana kroz Agendu povezivanja Evropske unije koja ima za cilj poboljšanje infrastrukturnih veza u regiji.

Ovo je drugi prekogranični most preko rijeke Save koji Evropska unija sufinancira u BiH. Prošle godine, otvoreni su most, autocesta i granični prelaz u Svilaju za šta je Evropska unija osigurala 25 miliona eura bespovratnih sredstava. EU je do sada dodijelila više od 640 miliona eura bespovratnih sredstava za 19 projekata u BiH u sektoru transporta, uključujući nekoliko dionica na koridoru Vc, ali i željeznice i vodene prilaze/luke.

Most u Gradišci je samo dio pomoći EU za poboljšanje transportne infrastrukture u BiH koja je imala velike koristi od Agende povezivanja, a sada i od Ekonomskog i Investicijskog Plana.

 
Gradiška Bridge

Prekogranični most u Gradišci, jedan je od najvažnijih projekata na rijeci Savi koji povezuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Evropska unija sufinancirala je izgradnju mosta s 3.2 miliona eura bespovratnih sredstava. #CheckOut 🎥 da saznate više o njegovom značaju za ubrzavanje i olakšavanje putovanja, prevoza roba i trgovine, a i sveukupni razvoj ✔

Posted by Evropska unija u Bosni i Hercegovini on Friday, October 15, 2021

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti