Nova pravila o poljoprivrednim poticajima u Brčkom: Evo ko neće moći dobiti podršku

05.08.2022. 13:06 / Izvor: Akta.ba
poljoprivredna proizvodnja

Vlade Brčko distrikta BiH - Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu 03.augusta objavilo je prednacrt izmjena Pravilnika o načinu i uslovima za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji.

Vlade Brčko distrikta BiH - Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu 03.augusta objavilo je prednacrt izmjena Pravilnika o načinu i uslovima za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji.

Radi što bolje sprovedbe pravilnika svi zainteresirani do 11. augusta na isti mogu dostaviti svoje prijedloge i primjedbe.

Prema ovom dokumentu, pravo na poticaj se ne može ostvariti za proizvodnje koje su GMO, o čijem prisustvu će se na terenu vršiti kontrola.

Osim toga, pravo na finansijsku podršku se neće moći ostvariti ni za poljoprivredne površine na kojima je prisutna ambrozija.

Koda je riječ o biljnoj proizvodnji Komisija utvrđuje činjenično stanje na terenu i o tome sačinjava zapisnik, uz obaveznu konstataciju da li je uočila prisustvo ambrozije ili ne.

U Pravilniku se dalje navodi da poticaj za proizvodnju u plastenicima u toku jedne kalendarske godine na jednoj katastarskoj čestici može ostvariti samo jedan podnosilac zahtjeva. A, maksimalna površina koja se potiče po jednoj kulturi kod proizvodnje povrća na otvorenom je 0,5 hektara.

Posebna pravila uvode se i za tov u stočarstvu.

"Tov u stočarstvu koji se završava do 01.12. tekuće godine ulazi u program podsticaja za tekuću godinu, navodi se u Pravilniku. Tov koji završava nakon 01.12. tekuće godine ulazi u program podsticaja za narednu godinu. Pored objektivnog roka za podnošenje zahtjeva za tov u stočarstvu utvrđenog ovim Pravilnikom, podnosilac zahtjeva je dužan u roku od 15 dana nakon uvođenja životinja u tov podnijeti zahtjev za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za tekuću godinu", navedeno je u Pravilniku.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvog narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Brčko distrikta Bosne i Hercegovine”, a primjenivat će se od 01.01.2023. godine, osim člana 15. ovog Pravilnika koji se primjenjuje od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika.

I.R.

PREUZMI DOKUMENT:
pravilnik.pdf

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti