Inspekcija Sanskog Mosta o zagađenju Blihe: Lageru dat rok za otklanjanje nepravilnosti

10.08.2022. 07:38 / Izvor: Akta.ba
blihe

Prilikom inspekcijskog nadzora kod subjekta nadzora, kompanije Lager d.o.o., konstatovano je da isti ne postupa po više uslova iz vodnog akta.

Na usmeni poziv mještana sela Fajtovci i Naprelje dana 29.06.2022. godine Služba za inspekcijske poslove Općine Sanski Most izašla je na lokalitet rijeke Blihe i putem službene zabilješke konstatovala onečišćenje rijeke usljed ispuštanja otpadnih voda (oborinskih onečišćenih voda sa radnih zona površinskog kopa), od strane pravnog lica Lager d.o.o. Posušje, mimo uslova propisanih vodnih aktom, potvrđeno je iz općinske inspekcije za Akta.ba.

Kako kažu, 01.07.2022. godine službenim putem proslijeđen je pismeni zahtjev, za nadležno postupanje, federalnom vodnom i urbanističko-ekološkom inspektoratu.

"Od strane federalnog vodnog inspektorata obaviješteni smo da će dana 06. 07. 2022. godine federalna vodna inspekcija u saradnji sa Agencijom za vodno područje rijeke Save izaći na teren, uzeti uzorke vode iz rijeke Blihe i izvršiti inspekcijski nadzor kod subjekta nadzora, te da im u vršenju inspekcijskog nadzora Služba za inspekcijske poslove općine Sanski Most pruži asistenciju, što je i urađeno", kazao je za Akta.ba Elvis Pašić, pomoćnik načelnika Službe za inspekcijske poslove Općine Sanski Most.

Dana 27.07.2022. godine od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove obaviješteni su da je prilikom inspekcijskog nadzora kod subjekta nadzora konstatovano da isti ne postupa po više uslova iz vodnog akta. 

"Pravnom licu i odgovornom licu iz subjekta nadzora izdati su prekršajni nalozi i putem rješenja naloženi rokovi za otklanjanje uočenih nepravilnosti iz vodnog akta", navodi Pašić.

Napominje da je Zakonom o vodama FBiH (˝Sl. glasnik FBiH˝, broj 70/06) poglavlje VI., a koje se odnosi na zaštitu voda, kao i Uredbom o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije propisani su uslovi ispuštanja istih. Inspekcijski nadzor nad provođenjem navedenog Zakona, Uredbe i propisa donesenih na temelju zakona provodi Federalna vodna inspekcija i federalne inspekcije mjerodavne za zaštitu okoliša.

Podsjetimo, zbog nesavjesnog djelovanja, koje je za posljedicu, u nekoliko navrata, imalo zagađenje rijeke Blihe, nadležna inspekcija izdala je nekoliko prekršajnih naloga kompaniji Lager d.o.o. Posušje.

U proteklih nekoliko godina, zbog djelovanja pomenutog rudnika, u više navrata dolazilo je do onečišćenja rijeke Blihe, te je ona poprimala potpuno bijelu boju, što je izazvalo uznemirenje ekologa, ali i cjelokupne javnosti.

Bliha je desna pritoka Sane, na čijem se dijelu vodotoka nalazi i poznati vodopad visok 65 metara, koji je u proteklom periodu postao velika turistička atrakcija, a proglašen je i spomenikom prirode.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti