Dugovanja koncesionara u TK 9,4 miliona KM

10.08.2022. 11:40 / Izvor: Akta.ba
konaković

Ukupna dugovanja 68 koncesionara na području Tuzlanskog kantona iznose 9,4 miliona KM od čega je više od 8 miliona KM dug Rudnika uglja Kreka iz Tuzle.

Ukupna dugovanja 68 koncesionara na području Tuzlanskog kantona iznose 9,4 miliona KM od čega je više od 8 miliona KM dug Rudnika uglja Kreka iz Tuzle. 

Komisija za koncesije Tuzlanskog kantona dva puta godišnje obilazi koncesionare i provjerava da li se poštuju sve odredbe iz ugovora. 

"Komisija je u junu 2022. godine izvršila nadzor, provjeru rada koncesionara i praćenje izvršenja svih koncesionih ugovora kod ministarstva kao koncesora. Možemo reći da se svih 68 koncesionara pridržavaju ugovora o koncesiji i niko nije imao nikakav prigovor ", kaže predsjednik Komisije za koncesije TK Dino Konaković.

Vlada TK i resorna ministarstva su kroz različite načine uspjeli poboljšati izmirenja obaveza po osnovu koncesionih naknada te smanjili dugovanja određenih koncesionara.

"Svi koncesionari plaćanju naknadu za koncesije nakon dobijanja rješenja. Dug iz prethodnih godina, pogotovo u rudnicima, potrebno je smanjiti ili u potpunosti izmiriti. Ukupan dug svih koncesionara je 9.4 miliona KM. Ukupno naplaćeno na ime koncesija do kraja juna 2022. godine je 2.7 miliona KM. Rudnici Kreka i Đurđevik imaju ukupan dug u iznosu 8.6 miliona KM. Svi ostali koncesionari, njih 66, imaju ukupan dug u iznosu od 758.854 KM. Rudnik Kreka je najveći dužnik i oni sami duguju preko 8 miliona KM, a taj dug je stvoren u prethodnim godinama. Rudnik Kreka je u prošloj godini potpisao ugovor o koncesiji na 30 godina i ima obezbijeđenu bankovnu garanciju tako da neće biti problema oko naplate koncesione naknade. Trenutni dug se naplaćuje putem sporazuma za svaku godinu u zavisnosti od mogućnosti rudnika", kaže Konaković. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti