Poljoprivrednici će tražiti proglašenje stanja elementarne nepogode u BiH

10.08.2022. 12:01 / Izvor: Agroklub
Poljoprivreda

Predstavnici desetak poljoprivrednih udruženja iz cijele BiH sastat će se u četvrtak, 11. avgusta, u Bijeljini gdje će razgovarati o stanju agrara, posljedicama suše te indiferentnom odnosu države prema proizvođačima.

Predstavnici desetak poljoprivrednih udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine sastat će se u četvrtak, 11. avgusta, u Bijeljini gdje će razgovarati o stanju agrara, posljedicama suše te indiferentnom odnosu države prema proizvođačima. Većina usjeva je, kako ocjenjuju, u katastrofalnom stanju, a konkretne informacije će iznijeti upravo na ovom skupu odakle će uputiti i zahtjeve prema državnom nivou. 

Domaćin sastanka je Udruženje poljoprivrednika Semberije i Majevice, a prisustvovat će mu i predsjednici Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo, Udruženja mljekara RS Vladimir Usorac, Udruženja svnjara RS Mišo Maljičić, te predstavnici udruženja iz Brčko distrikta, povrtlara i drugih. 

"Tražit ćemo da se proglasi elementarna nepogoda, suša, pošto je kukuruz trenutno najviše pogođen i oštećen", potvrdio je za Agroklub, Savo Bakajlić, domaćin skupa. 

Suša sve pomela

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, treba naći način kako da pomogne poljoprivrednicima u Bosni i Hercegovini, smatra Bićo, navodeći da suša "mete sve".

"Stanje je nimalo obećavajuće, što se tiče silažnog kukuruza i ostalog je katastrofa, voće je isto dosta stradalo uslijed ovih vrućina. Država mora pronaći način da se prevaziđu ovi problemi", poručuje predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, dodavši da taj nivo do sada ništa nije uradio za njih.

Uvođenje stanja elementarne nepogode je prioritetan zahtjev, jer tada bi uslijedilo namirenje naše štete i sve ostalo, kaže Usorac dodavši i kako će na sastanku tražiti da jedan od zahtjeva bude ukidanje protivgradne zaštite u RS, koja osim u tom bh. entitetu, "ne postoji nigdje u Evropi", te uvođenje plavog dizela. 

"Ako ne prihvate naše zahtjeve tada ćemo u vrijeme izborne kampanje svake sedmice držati konferencije i iznositi negativnosti ove bh. vlade (Vijeća ministara BiH, op.a.)", kaže Usorac. On dodaje i kako država ne može puniti budžete s leđa poljoprivrednih proizvođača, dok oni grcaju u dugovima i sve ih je manje. 

Niko neće pšenicu

Nakon ovog sastanka, predsjednik lokalnog udruženja će, kako je kazao, iznijeti i informacije o stanju sa pšenicom. Naime, proizvođači u Semberiji su se našli u problemima jer su otkupljivači, nakon brojnih pregovaranja o cijeni, zatvorili kapije i više ne žele kupovati njihovu pšenicu. 

"Oni koji su dogovarali neku cijenu pšenice snose najveću odgovornost. Mi smo raščistili naša dugovanja, mislim da će jesenja sjetva biti još upitnija, pa vidjet ćemo kako dalje", rekao je Bakajlić. 

Skupština Grada Bijeljina će najvjerovatnije 18. avgusta održati sjednicu na kojoj će se naći i Informacija o stanju u poljoprivredi. No, prema riječima Bakaljića, odbijen je prijedlog njihovog udruženja kao i gradonačelnika Ljubiše Petrovića za održavanjem posebne sjednice. 

"Oni su u redovnu sjednicu uvrstili jednu tačku Odjeljenja za poljoprivredu. Mi to nismo tražili, mi tražimo posebnu sjednicu s tačkom alarmantnog stanja u poljoprivredi. Kako se može održati sjednica za jednu toplanu, za jednu banju Dvorovi, a ne može za sva sela u Semberiji", pitaju se poljoprivrednici.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti