Poljoprivrednici apeluju: Proglasite stanje elementarne nepogode i nadoknadite nam štete

12.08.2022. 07:53 / Izvor: BHRT
Poljoprivreda

Više poljoprivrednih udruženja iz Bosne i Hercegovine uputilo je apel nadležnima da proglase stanje elementarne nepogode na teritoriji cijele zemlje, kako bi bar donekle nadoknadili ogromnu štetu uzrokovanu sušom.

Više poljoprivrednih udruženja iz Bosne i Hercegovine uputilo je apel nadležnima da proglase stanje elementarne nepogode na teritoriji cijele zemlje, kako bi bar donekle nadoknadili ogromnu štetu uzrokovanu sušom.

Novac za jesenju sjetvu presušio je sa sušom, poruka je nekoliko poljoprivrednih udruženja iz Bosne i Hercegovine. 

"Tražimo da se u Bosni i Hercegovini proglasi elementarna nepogoda - suša, da se jednostavno proizvođačima proba pomoći da bi zasijali jesenju sjetvu i sve ostalo", kazao je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice.

Pored toga, imali su još nekoliko zahtjeva čiji je cilj, kako ističu, dugoročno pomoći poljoprivredi.

"Donijeli smo zaključak za plavi dizel da se uvede u Bosni i Hercegovini, plavi dizel se mora uvesti zato što nijedna država u Evropi nije bez plavog dizela, samo BiH nema plavi dizel", ističe Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske.

"U Federaciji BiH je to donekle riješeno, ali i mi krećemo sa obezbjeđenjem sredstava za jesenju sjetvu, sav repromaterijal koji će biti u velikoj potražnji, sve zemlje muku muče sa đubrivom, osnova će biti obezbijediti količine", naglasio je Đuro Kopačević, predsjednik Udruženja "Žito" Odžak.

Od protesta se za sada odustaje, ali ne i od borbe, poručili su ratari.

"Mislim da će Bosna i Hercegovina doći u problem po pitanju hrane jer će ljudi satanizovati stoku, jer nema matematike više tako", naglašava Bakajlić.

"Suše, pandemije, nema šta nas nije potrefilo, rat u Ukrajini, sve to selo mora da podnese, ali kako i na koji način. Ja se bojim, ukoliko se vlast ne odazove da pomogne", kazao je Kopačević.

Podsjetimo, zbog višemjesečne suše šteta na usjevima je ogromna, a očekuje se da će prinos kukuruza biti umanjen i do 80 posto, što će se odraziti na nedovoljne količine hrane i smanjenje stočnog fonda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti