Usvojen Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

18.08.2022. 14:09 / Izvor: Akta.ba
sarajevsko polje

Na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo donesena je Odluka o usvajanju Nacrta privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće Sarajevsko polje.

Na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo donesena je Odluka o usvajanju Nacrta privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće Sarajevsko polje. Nacrt je upućen u skupštinsku proceduru na usvajanje i javnu raspravu, nakon čega slijedi priprema Prijedloga ove privremene odluke.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić podsjetio je da je ovaj Nacrt izazvao burne reakcije određenih krugova javnosti, te naveo da će svi zainteresovani imati priliku biti dijelom javne rasprave, ukoliko ga skupštinski zastupnici uopšte usvoje.

"Donijeli smo odluku na današnjoj sjednici i raduje me što je Vlada zauzela stav koji podrazumijeva podršku donošenju Privremene odluke o zaštiti izvorišta. Tokom prethodnih deset godina ni jedna vlada nije zauzela jedinstven stav u vezi zaštite izvorišta i iako je jedan Nacrt bio spreman i prije četiri godine, nikad nije usvojen. Mi nismo kalkulisali, nismo računali političke poene i ostali smo dosljedni svom opredjeljenju da donesemo Privremenu odluku, jer pitka voda je naš prioritet i iznad je svih političkih razlika i interesa", podsjetio je ministar.

Dodao je da nema nikakve sumnje da je ovaj Nacrt pripremljen s ciljem zaštite izvorišta pitke vode, te da nema mjesta bilo kakvim insuinacijama o uništavanju izvorišta zarad građevinskih i drugih lobija.

"Nacrt privremene odluke pripremila je komisija koju su činili stručnjaci iz svih neophodnih oblasti, koji su Nacrt pripremali tako da on bude izvodiv u praksi, a da ne šteti izvorištu, niti da u pitanje dovede snabdijevanje Kantona Sarajevo pitkom vodom. Komisija je savjesno radila svoj posao i mi apsolutno stojimo iza rješenja koja su donijeli u ovom Nacrtu. Svakako ćemo imati javne rasprave i ukoliko se pokaže da ima opravdanih prigovora s kvalitetnijim prijedlozima od onih koje je komisija predložila, a koji su u skladu sa svim zakonskim propisima, mi ćemo ih naravno uvažiti", podcrtao je ministar.

Naveo je da će javnost biti na vrijeme obaviještena o terminima i mjestima održavanja javnih rasprava, te da očekuje da će iste doprinijeti pripremi najboljih mogućih rješenja koja će biti predložena u Prijedlogu privremene odluke o zaštiti ovog izvorišta.

"Javnost ima pravo i treba neizostavno biti dijelom svih važnijih odluka koje se predlažu i donose i čvrsto vjerujem da zajedno možemo našu zajednicu učiniti boljim i ljepšim mjestom za život. To je razlog zašto smo mi Nacrt privremene odluke pustili u javnost i prije zvanične procedure u kojoj će javnost ima pravo učešća tek nakon skupštinske procedure", kazao je ministar.

Istakao je i da su prijedlozi i sugestije koje je Ministarstvo zaprimilo tokom nezvanične javne rasprave zabilježeni i da će se razmatrati u okviru javne rasprave ukoliko Nacrt bude usvojen na nekoj od narednih sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti