Kantonalna uprava civilne zaštite: Poduzeti mjere zaštite od padavina, grada i vjetra

20.08.2022. 08:50 / Izvor: Akta.ba
civilna zaštita

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo pozvali su pravna lica i građane da odmah preduzmu mjere zaštite od padavina, grada i vjetra.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo pozvali su pravna lica i građane da odmah preduzmu mjere zaštite od padavina, grada i vjetra.

"S obzirom da se, prema vremenskim prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda na području cijele Bosne i Hercegovine u narednom periodu očekuju obilniji pljuskovi sa jakom grmljavinom koji mogu lokalno usloviti bujične poplave, udare vjetra i grada, preporučujemo svim pravnim i fizičkim licima, da odmah, u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina, grada i vjetra", naglašavaju iz Uprave.

Navode da je potrebno pripremiti adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene kišne padavine radi efikasnijeg i bržeg reagovanja svih subjekata u sistemu zaštite i spašavanja. Ističu da je važan sveobuhvatan odgovor na potencijalne izazove i prijetnje od poplava, grada i vjetra, kako bi se izbjegle velike materijalne štete, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

Iz Uprave apeluju na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da kontinuirano obilaze područja koja su najugroženija poplavama, te da odmah stave  u stanje pripravnosti svoje organizovane snage zaštite i spašavanja. Kao "snage prvog odgovora", moraju biti spremne da, u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja, reaguju na potencijalno moguće poplave na području svojih općina i da pruže neophodnu pomoć ugroženom stanovništvu, naglašavaju iz Uprave.

Napomenuli su  da je obaveza prijaviti  opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, o čemu treba obavijestiti Kantonalni operativni centar  civilne zaštite na  broj telefona 121, koji je u funkciji neprekidno, tokom 24 sata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti