Vlada ZDK donijela odluke za isplatu prvih 1.350.000 KM poticaja poljoprivrednicima

25.08.2022. 11:52 / Izvor: Akta.ba
poljoprivreda

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na svom današnjem zasjedanju usvojila je odluke o raspodjeli sredstava poticaja za poljoprivredne proizvodnje na području tog kantona.

 Vlada Zeničko-dobojskog kantona na svom današnjem zasjedanju usvojila je odluke o raspodjeli sredstava poticaja za poljoprivredne proizvodnje na području tog kantona.

Resorni ministar poljoprivrede Mirsad Hadžić istakao je kako su, nakon rebalansa budžeta tog kantona izmijenili i dopunili Program poticaja poljoprivredi za 2022. godinu, stekli uslovi za isplatu prvih poticajnih mjera iz ove oblastu za tekuću godinu.

"Danas je, prema našim poljoprivrednim proizvođačima, donešeno odluka u iznosu od oko 1.350.000 KM. Svakako je najznačajnija odluka prema našim farmerima, kojih je odlukom obuhvaćeno 192. Ta mjera je produžena pa oni koji su zakasnili ili stekli uslove mogu se i dalje prijaviti. Rok je produžen do 1. septembra", podvukao je ministar Hadžić.

Danas su, napominje, donešene odluke za poticaje svinjogojstvu, voćarstvo, udruženjima pčelara za njihove projekte.  

"Današnje su odluke prve odluke prema našim poljoprivrednim proizvođačima. Očekujemo da ćemo do kraja ovog mjeseca završiti odluke za oko 80 posto poticajnih mjera te samim time steći pravo na isplatu. Ukupan iznos budžeta za poljoprivredu je 4.650.000 KM", napomenuo je Hadžić.

U narednih 15 dana, najavio je, zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima, donijet će i Program poticaja za jesenju sjetvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti