Stanovnici Foče i Ustikoline protestirali protiv gradnje deponije u Filipovićima

25.08.2022. 14:19 / Izvor: Fena
deponija

Stanovnici Foče i Ustikoline okupili su se na lokalitetima Filipovići i Paunci kako bi izrazili protest protiv izgradnje deponije smeća u pograničnom području dvije općine.

Stanovnici Foče i Ustikoline okupili su se na lokalitetima Filipovići i Paunci kako bi izrazili protest protiv izgradnje deponije smeća u pograničnom području dvije općine. Kategorično su poručili da neće dozvoliti gradnju deponije, jer smatraju da će ona ugroziti zdravlje i život ovdašnjih stanovnika.

Brojni stanovnici Filipovića, Paunaca, Jošanice, Ustikoline, Cvilina i drugih naselja, odlučni su u namjeri da spriječe gradnju deponije u Filipovićima, koju planira Opština Foča. Sa ovog lokaliteta poslali su jasnu poruku da će se protiv toga boriti svim sredstvima jer bi, kako navode, deponija ugrozila živote i zdravlje stanovnika više od 35 naselja i sela, sa obje strane entitetske linije.  

"Mi smo imali smetljište 500 metara odavde vazdušne linije, koje je trajalo 10 godina, i za taj period u ovoj mjesnoj zajendici su umrla 32 stanovnika od karcinoma. Ovaj snimak koji imamo napravio je EUFOR prije deset godina, a koji pokazuje koliko je ovdje radioaktivnog materijala istrešeno. Crvena linija znači na karti po dva-tri centimetra, a to u prirodi izgleda sedam – osam kilometara. Sada u ovoj mjesnoj zajednici ima devet stanovnika koji boluju od karcinoma, te zato mi to nećemo dozvoliti ni po cijenu života", kazao je mještanin MZ Jošanica Boro Vilotić.

Dodaje da je ovo je treća deponija u posljednjjih 20 godina, koja se radi na štetu stanovnika.

"Niko od nas ovo neće dozvoliti, da li treba da nas unište? Ja sam sadio ovo drveće prije 40 godina, a sada su ovo isjekli bespravno. Rekli su nam da će to biti privremena deponija, ali privremena dozvola ne postoji. Ovdje je vojska sa kojom graniče i vojska nikada neće dozvoliti da se to radi. Dobro je neko rekao, ovdje treba da napravimo izletište, a ne smetljište jer to je nemoguće", ogorčen je Vilotić.

Mještanin MZ Cvilin Dževad Merkez namjere o gradnji deponije u Filipovićima naziva zločinom.   

"Ovo je cilj iseljavanja kompletne doline, do Goražda, jer ako se napravi deponija ovdje života nema ni Srbima, ni Bošnjacima ni Romima ni bilo kome. Ima tu otpad stacioniran i pokriveno je, na Dragovića buku što je dovezeno iz Foče, Miljevine, Ustikoline, Osanice i drugih mjesta, i masa je ljudi poslije rata oboljela od karcinoma, među njima i moj otac i brat", kazao je Merkez.

Priča o gradnji deponije aktuelna je godinama, a mještani tvrde da sa namjerama lokalnih vlasti nisu bili upoznati.

"Odrediti deponiju na ovakvoj jednoj lokaciji, biseru kojeg nema nigdje, je ludost. Došli smo u situciju da nas uništavaju i truju i to je van svake pameti. Nažalost, nikad nas niko nije kontaktirao i lično nisam bio upoznat ni sa čim, samo kada su počeli da sjeku sve ovo, mi smo se našli u čudu, trebali su ipak da nas pozovu i kažu o čemu se radi, bili smo totalno neinformiisani", kazao je predsjednik Savjeta MZ Jošanica Nedeljko Matović.

Na protestima je bio i odbornik SDS-a u Skupštini opštine Foča Ognjen Bodiroga koji podsjeća da je odluka o gradnji deponije bila u lokalnom parlamentu 2021. godine, kao idejno rješenje.

"Mi smo svi jedinstveno glasali za novu deponiju, ali isključivo da ne ugrožava zdravlje stanovništva, jer sadašnjoj deponiji na teritoriji opštine Foča rok je istekao u decembru 2020. Ponavljam, došao sam kao građanin Foče i dajem podršku ovim ljudima da se ne napravi ova deponija i ekološka katastrofa blizu njihovih kuća i domova", kazao je Bodiroga.

Gradnji deponije na ovom lokalitetu protive se i lokalne vlasti općine Foča u FBiH. Načelnik Mujo Sofradžija pojašnjava da je na inicijativu načelnika Foče Milana Vukadinovića, Ministarstvo za urbanizam RS-a zatražilo saglasnost od resornog federalnog ministarstva za gradnju deponije.

"Ta saglasnost nikada nije dobijena i načelnik Foče je nekad u martu poslao dopis Općinskom vijeću i meni tražeći neko odobrenje od Vijeća, kad već nije mogao dobiti od federalnog ministarstva. Naravno, ni tada nije dobijena saglasnost i traženo da se formira komisija od strane federalnog ministarstva koju će činiti stručni ljudi, koji će procijeniti taj projekat. Međutim, načelnik Foče je očito na svoju ruku počeo ovo raditi, a kako je pribavio dozvole i da li ih ikako ima, nemam pojma", kazao je Sofradžija.

I dok mještani najavljuju nastavak borbe protiv gradnje deponije, za što su pokrenuli i potpisivanje peticije, u Opštini Foča navode da je izgradnja deponije na lokalitetu u Filipovićima, koja je skupštinskom odlukom odabrana kao najpovoljnija, prioritet, te da se u potpunosti poštuju zakonski propisi.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti